Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Na konec světa se lze připravit v divadle

Kultura

  10:54
PRAHA - O tom, jak se připravit na konec světa, který se prý blíží, pojednává absolventská inscenace studentů herectví Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU.

Režisér inscenace Last Minutes Jiří Adámek foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Představení nazvané Last Minutes v divadle Disk připravuje režisér Jiří Adámek. V premiéře představí tuto inscenaci příznačně v pátek 13. ledna.

"Nejpopulárnější výklad mayského kalendáře je, že půjde o jakousi duchovní proměnu Země, o vstup do nové éry. Takže pokud k tomu dojde, stejně to nepoznáme. Pro postavy v našem představení půjde hlavně o příležitost, aby si zaplatili další vzrušující zážitek, jaké si snažíme tvořit úplně ze všeho," komentoval svůj projekt Adámek.

Jiří Adámek

Vystudoval režii na Katedře alternativního a loutkového divadla DAMU, kde nyní působí jako pedagog. Orientuje se na scénické kompozice, v nichž kombinuje hudební a divadelní tvůrčí postupy. Zvláštní druh divadla rozvíjí se skupinou Boca Loca LAB, kterou založil v roce 2007. Za scénickou kompozici Tiká tiká politika získal mezinárodní ocenění Music theatre now! v Berlíně a Cenu za originální divadelní formu na festivalu Kontakt v Toruni. Inscenace Z knihy džunglí dostala Cenu Alfréda Radoka za scénografii a hlavní cenu na festivalu Banialuka (Bielsko-Biala, Polsko). Festival Next Wave 2007 udělil Adámkovi poctu Osobnost roku v oblasti alternativního divadla.

Společně s letošními absolventy herectví katedry alternativního a loutkového divadla si pohrál s myšlenkou, jak asi může takový konec světa vypadat. Scénář prý vznikal společnými silami cestou pokusů a improvizací.

Herci byli vystaveni pocitu ubíhajícího času, který se blíží neodvratně ke konci, učili se jemnému a vnitřně pravdivému hraní. "Je to pro ně nový a náročný úkol. Postupně ale přišli na to, že v jemně laděné hře se skrývá prostor pro rafinovaný humor," dodal režisér.

Nejbližší reprízy inscenace Last Minutes se uskuteční 15. a 20. ledna v Divadle Disk.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!