Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Na krumlovské otáčivé hlediště se vrací Dvořákova Rusalka

Evropa

  12:00
ČESKÝ KRUMLOV - Před českokrumlovskou točnu se po devíti letech vrací Dvořákovo nejlyričtější dílo - Rusalka. Premiéra inscenace v režii Jiřího Heřmana je na programu ve čtvrtek. V titulní roli alternují sólistky Národního divadla v Praze Maria Kobielská a Alžběta Poláčková, v roli prince pak tenoristé Aleš Briscein a Aleš Voráček. Největší hvězdou představení bude v roli Vodníka slovenský basista Štefan Kocán, který pravidelně vystupuje v Metropolitní opeře v New Yorku či milánské La Scale.

Rusalka Antonína Dvořáka se vrací na otáčivé hlediště Českého Krumlova. foto: Michal Siroň

Rusalka se v českokrumlovském plenérovém divadle poprvé hrála v roce 1960. "Jedním z nejúspěšnějších představení této opery pak bylo to z roku 2005, kdy v titulní roli hostovala Eva Urbanová," uvedl dramaturg Jihočeského divadla František Řihout. Současnou inscenaci posluchači uslyší v hudebním nastudování generálního ředitele opery Jihočeského divadla Maria de Rose. 

Rusalka Antonína Dvořáka se vrací na otáčivé hlediště Českého Krumlova.

Sezonu na točně zahájili 12. června Tři mušketýři - romantická komedie Alexandra Dumase, která je současně nejdéle hraným představením. Od premiéry v roce 2001 stále patří k nejnavštěvovanějším kusům. Další oblíbenou inscenací v repertoáru točny je Sluha dvou pánů v režii Jiřího Menzela. Letos je na programu v srpnu.

Loni se na otáčivé hlediště vrátil v obnovené premiéře muzikál Divotvorný hrnec. V Krumlově jej mohou diváci vidět s hostující muzikálovou star Radkou Fišarovou v jedné z hlavních rolí. Pro ctitele baletu je pak na druhou polovinu srpna připraveno uvedení klasického baletního dramatu Carmen. Pro společnou zábavu rodičů a dětí jsou určeny inscenace Pták Ohnivák a lišák Zorro a Cesta kolem světa, která 6. září program na točně ukončí.

Alžběta Poláčková v roli Rusalky.

Premiéra inscenace Rusalky začíná ve čtvrtek v 21:30. Na programu je do 26. července.

Na otáčivém hledišti se každoročně odehraje průměrně 80 představení, jež navštíví kolem 55.000 diváků. Točna ve stávající podobě by podle slibu Česka z roku 2007 měla ze zahrady, jež je spolu se zámkem a historickým centrem na seznamu světového dědictví UNESCO, zmizet do roku 2015. Podle rozhodnutí komise ministerstva kultury má vzniknout nová, demontovatelná podoba točny. Investor se na ni bude snažit získat dotaci EU.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...