Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Na Poirota dovolená nečeká. Smrt na Nilu se představuje v nové ukázce

Snímek Smrt na Nilu (2022). foto: FALCON

Britský herec a režisér Kenneth Branagh se již podruhé vrátí do kůže legendárního belgického detektiva. Snímek Smrt na Nilu (Death on the Nile) stejně jako předchůdce láká na hvězdné obsazení.
  13:00

Britská spisovatelka Agatha Christie napsala povídku Smrt na Nilu v roce 1937. Hercule Poirot, belgický gentleman a nejlepší detektiv na světě, se snaží užít si dovolenou na luxusní lodi plující po egyptské řece Nil. Záhy je ale na palubě zavražděn jeden z cestujících a Poirot se musí chtě nechtě vzdát své dovolené.

Autorem scénáře je Michael Green (Logan: Wolverine, Blade Runner 2049). Režie se ujmul představitel hlavní role Kenneth Branagh.

Snad hlavním lákadlem Vraždy v Orient expresu (2017) bylo prvotřídní obsazení v čele s Johnnym Deppem, Willemem Defoem, Judi Denchovou nebo Penélope Cruzovou. Smrt na Nilu zase přinese Gal Gadotovou, Toma Batemana, Jennifer Saundersovou nebo Armieho Hammera.

Právě přítomnost Armieho Hammera (Dej mi své jméno, Noční zvířata) by ale filmu mohla citelně uškodit. Letos v březnu se provalilo, že americký herec posílal hned několika ženám nevyžádané textové zprávy se sexuálním obsahem. V jedné ze zpráv se herec svěřuje, že se cítí být „100% kanibalem“. 

Příběh Smrt na Nilu se již dočkal hollywoodského filmového zpracování. Ve filmu z roku 1978 si Poirota zahrál Peter Ustinov. Doplnila ho třeba Mia Farrowová nebo Jane Birkinová. Snímek získal Oscara za nejlepší kostýmy.

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč