Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Na Toma Waitse s občankou

Kultura

  15:59
PRAHA - Pořadatelé koncertu Toma Waitse, který poprvé v Česku vystoupí na dvou koncertech 21. a 22. července v Kongresovém centru v Praze, chtějí zamezit spekulacím se vstupenkami. Zájemci si proto budou moci pouze prostřednictvím internetu koupit lístky, na nichž bude vytištěno jméno jejich držitele.

Americký hudebník a zpěvák Tom Waits (na archivním snímku z 15. září 2004 v Berlíně).

"Při vstupu na koncert se lidé budou muset prokázat občanským průkazem nebo cestovním pasem," řekl Jiří Sedlák, mluvčí pořádající agentury Charm Music. "Dá se to připodobnit ke koupi letenky, která je také na konkrétní jméno a kde se u odletu musíte prokázat osobním průkazem," dodal Borek Jiřík z Charm Music.

Vstupenky v ceně od 990 korun do 3250 korun se budou prodávat prostřednictvím internetových stránek společnosti Ticketpro nebo přes e-mail; jeden zájemce si bude moci zakoupit nanejvýš dvě vstupenky na dvě různá jména. "Vzhledem k nutnosti vytištění jména držitele na lístek nebude možná osobní koupě v pobočkách," uvedli pořadatelé.

Předprodej na koncert začne 30. května přesně v 9:00 hodin. Vstupenky nebude možné vyměnit ani vrátit. "Pokud by nesouhlasilo jméno na vstupence se jménem na dokladu při kontrole před koncertem, pořadatel má právo odmítnout vstup," dodal Sedlák.

Pořadatelé očekávají, že o vstupenky na Waitsův koncert bude obrovský zájem; půjde totiž o jeho jediná vystoupení ve střední Evropě. Waits zatím naposledy uspořádal turné před dvěma lety po USA a jeho fanoušci vyprodali vstupenky za pár minut.

Osmapadesátiletý kalifornský zpěvák a herec Waits se v Praze zastaví během svého turné nazvaného Glitter and Doom. Na scéně jej doprovodí baskytarista Larry Taylor, kytarista Omar Torrez, klávesista Patrick Warren, bubeník Casey Waits a hráč na saxofon, harmoniku a kytaru Vincent Henry.

Waits patří k nemnoha dlouhodobě uznávaným osobnostem světové populární hudby, které dosud v Česku nikdy nevystoupily. Waitse proslavily jeho často pochmurné písně, jež zpívá charakteristickým chraplavým hlasem. Jeho hudba vychází z jazzu a blues, Waits se však nevyhýbá ani zvukovým experimentům.

Dvojnásobný držitel ceny Grammy Waits nejprve vystřídal řadu nejrůznějších profesí, než v roce 1973 vydal debutové album Closing Time. Dosud má na kontě dvě desítky desek; zatím posledním přírůstkem Waitsovy diskografie je dva roky staré trojalbum Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...