Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Tom Waits zahraje dvakrát v Praze

Kultura

  13:43
PRAHA - Slavný americký písničkář Tom Waits vystoupí 21. a 22. července v pražském Kongresovém centru. Sdělil to Jiří Sedlák z pořadatelské agentury Charm Music.

Tom Waits foto: Anton Corbijn

Osmapadesátiletý kalifornský zpěvák a herec Waits se proslavil vlastními často pochmurnými písněmi, jež zpívá charakteristickým chraplavým hlasem. Jeho hudba vychází z jazzu a blues, Waits se však nevyhýbá ani zvukovým experimentům.

Tom Waits - Hold On

Waits své letošní turné zahájí 17. června. V USA vystoupí na 13 koncertech, dalších 15 vystoupení uspořádá v červenci v Evropě.
Dvojnásobný držitel ceny Grammy Waits nejprve vystřídal řadu nejrůznějších profesí, než v roce 1973 vydal debutové album Closing Time. Dosud jich na kontě dvě desítky desek; zatím posledním přírůstkem Waitsovy diskografie je dva roky staré trojalbum Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards.

Waits je rovněž autorem hudby ke snímkům One From The Heart režiséra Francise Forda Coppoly a Noc na zemi Jima Jarmusche. Oba tito tvůrci mu také v několika svých filmech nabídli několik menších rolí.

Waits patří k nemnoha dlouhodobě uznávaným osobnostem světové populární hudby, které dosud v Česku nikdy nevystoupily. Čeští posluchači například dosud na vlastní uši ve své rodné zemi neměli možnost slyšet slavného kanadského písničkáře Leonarda Cohena. Ten sice letos avizoval, že vystoupí v srpnu v Lumbeho zahradě na Pražském hradě, později však koncert i s částí svého evropského turné zrušil. Podle pořadatelů Cohen údajně přijede později.

Tom Waits- Chocolate Jesus

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!