Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

NEJ HITY: Grohman byl blázen. Tabáček je o něm

Kultura

  8:00
Polevím z vysokejch otáček / pohoda, klídek a tabáček / půl dne noviny číst a pak cigáro / pohoda, klídek a leháro," zpívá v úvodní sloce Michal Malátný slova Pavla Grohmana. "Tenhle text napsal sám o sobě – on byl hyperaktivní blázen, docela často to s prací přeháněl, takže není divu, že tu a tam zatoužil hodit si nohy na stůl," odkrývá zpěvák skupiny Chinaski pocity svého zesnulého spoluhráče; 25. července 2008 zahynul při dopravní nehodě.

Koncert v roce 2009, kdy Chinaski hráli v pankrácké věznici. foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Posluchači jeho touze rozuměli – Tabáček se v září roku 2005 stal nejhranější písní tuzemských rozhlasových stanic, jeho dým vystoupal až na vrcholky televizních hitparád Eso a T-Music, kraloval žebříčku IFPI. Jiní však usoudili, že jde ze strany populární kapely o dobře zaplacenou propagaci tabákových výrobků akciové společnosti z Kutné Hory. "V nejednom mailu jsme se dočetli, že jsme prašiví zaprodanci společnosti Philip Morris ČR a tuhle píseň jsme napsali na jejich objednávku," připomíná si kytarista František Táborský. Našli se i tací, kteří by za tohle přesvědčení položili život!

TABÁČEK

Hudba: František Táborský
Text: Pavel Grohman
Hrají: Chinaski
Rok vydání: 2005

Do začátku vyprodaného pražského koncertu zbývalo pár hodin; textaři Pavlu Grohmanovi pípla esemeska. "Jsem plicním lékařem, který celou svou kariéru všemožně bojuje proti kouření – a vy jste svou jedinou písní zničili mou celoživotní práci! Před začátkem vašeho koncertu v Sazka areně se proto na protest proti skladbě Tabáček upálím!"

Nadarmo se Pavlu Grohmanovi v kapele neříkalo Hroch – s hroší kůží panu doktorovi odepsal: "Trhněte si nohou!" Navíc Chinaski nekoncertovali ve Vysočanech, ale v T-Mobile aréně na pražském Výstavišti. "Druhý den jsme pročetli snad všechny noviny, ale o žádné živé pochodni nikde ani zmínka," krčí dnes rameny zpěvák MichalMalátný, který v klipu k této písni s takovým požitkem popotahuje z cigarety.

TEXT

Haló, kdo je tam
Po zaznění tónu mi zanechte zprávy
A buďte zdrávi

Haló, nejsem doma
No je to fakt bída
Volané číslo vám neodpovídá

Polevim z vysokejch otáček Pohoda, klídek a tabáček
Půl dne noviny číst a pak cigáro
Pohoda, klídek a leháro

A nejspíš jsem jenom línej čím dál víc

Neřešte to pane, to je případ ztracenej
Doufám jen, že z toho nejste vykolejenej
Dám vám jednu dobrou radu k nezaplacení
Neřešte to pane, tohle nemá řešení

Polevim z vysokejch otáček
Pohoda, klídek a tabáček
Vzpomínat na to, co se událo
Chci to tak mít, nejmíň na stálo

A nejspíš jsem jenom línej čím dál víc

Volané číslo navzdory mým zvykům
Nevolá s žádným z účastníků
Volané číslo, včetně mojí tváře Vymažte ze svýho adresáře

A pokuste se tvářit nešťastně
Všude se dočítám, že umřu předčasně
A taky vím, že obtěžuju okolí
Čekám konec, zatím nic nebolí
Víceméně se to dobře vyvíjí
Život je návykovej
A někdy zabíjí

Volané číslo je opojené
A bude odpojené, žádný ne že ne
Volané číslo, včetně mojí tváře
Vymažte ze svýho adresáře

A pokuste se tvářit nešťastně
Všude se dočítám, že umřu předčasně
A taky vím, že obtěžuju okolí
Čekám konec, zatím nic nebolí
Víceméně se to dobře vyvíjí
Život je návykovej
A někdy…

O vizuální ztvárnění písničky se postaral debutující režisér Prokop Bartoníček; je postaveno na nejrůznějších varováních: Rychlá jízda je nebezpečná. Láska je slepá. Hlasitá hudba poškozuje sluch... Pavel Grohman si kvůli natáčení dokonce vypůjčil kabriolet Audi S4 8H7 – osmiválcový motor o objemu 4,2 litru se zrychlením na sto kilometrů v hodině za 5,9 sekundy; novinka na trhu v hodnotě bezmála 2,5 milionu korun. Mimochodem, je to ten červený vůz, který se v klipu objeví přesně na devět vteřin. Snímek vznikal v Čechách, dotočen byl ve Slovinsku u moře; bylo léto, pohoda, klídek a tabáček. Michal Malátný s manželkou se rozhodli prodloužit si pobyt ve Středozemí ještě o víkend. Pavel Grohman se velkoryse nabídl, že jim tu nechá zapůjčený luxusní vůz – ať si ten pocit náležitě užijí. Zbytek kapely se vrátil do Čech, MichalMalátný strávil na pomezí Balkánu a střední Evropy dva deštivé dny. V pondělí se zpěvák ozval; v kapele mu přezdívají Žibus – podle postavy chlapečka z knihy Knoflíková válka, který s oblibou říkal: "Kdybych to byl býval věděl, tak bych sem byl nechodil." Volal z telefonní budky: "Haló, kdo je tam?

Tady Žibus. Ne, neboj se, auto mám, dokonce nebourané, jenom nám dneska dopoledne kompletně vykradli hotelový pokoj. Kdybych to byl býval věděl..." Stál před kabrioletem za půl třetího milionu korun, bez peněz, v nádrži pět litrů benzinu – ten by u vozu se spotřebou 11,6 litrů na 100 km vystačil tak na šedesát kilometrů; a co těch zbývajích šest set? Nakonec pomohli kamarádi a služba expresního zasílání peněz Western Union.

Varování ministerstva zahraničí a Michala Malátného: Bezpečnostní situace ve Slovinsku je na lepší úrovni než v sousedních státech nebo ČR, ale v letních měsících se doporučuje být na pobřeží obezřetný – hrozí, že vás tu okradou! 

Jak vznikaly české nej hity? Čtěte každé pondělí na serveru lidovky.cz/kultura

V pondělí 1. srpna: Hurikán (Dalibor Janda)

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!