Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

NEJ HITY: Ploužák musí být

Kultura

  7:00
"Seš idiot! Tohle je největší pitomost, jakou můžeš udělat!" zhodnotil jeden z přátel Aleše Brichty jeho záměr zařadit na sólový debut Růže pro Algernon píseň Dívka s perlami ve vlasech. A jiný poradní hlas upřesnil: "Koho zajímaj v roce 1993 nějací Maďaři? Vykašli se na Gyöngyhajú lány, v Lánech už dneska sedí Havel, tak jim dej pokoj!"

Zpěvák Aleš Brichta foto: ČTK

Narážel tak na původ kapely Omega a Gábora Pressera, autora slavného hitu z roku 1969, který dokonce zaznamenal mezinárodní úspěch – v roce 1994 ji pod názvem White Dove do svého repertoáru vetkla německá metalová skupina Scorpions; nejprve ji vydala na singlu, o rok později zařadila na koncertní záznam Live Bites. Ostatně tahle píseň vyšla i česky. Na značce Panton už v roce 1972 ­– na svůj singl Paleta, jehož druhou stranu tvořila skladba Sacramento, ji nazpívala kapela Markýz John s textem Jana Vršeckého.

Dívka s perlami ve vlasech

Gábor Presser & Anna Adamis: Gyöngyhajú lány
Český text: Aleš Brichta
Aleš Brichta (1994)

Aleš Brichta všechny námitky kategoricky umlčel. "Tohle je moje deska a já si na ní natočím, co chci!" A Dívka s perlami ve vlasech musela bezpodmínečně být jednou z nich – pro Brichtu hodně znamenala.

Vyrůstal sice na muzice, která se dala sehnat na burzách, pokud tedy zrovna byly na poměrně drahé zahraniční desky peníze, ale základ jeho hudebního vzdělání tvořily hlavně dostupnější nahrávky kapel z bratrských zemí, které se daly opatřit v polském a maďarském kulturním institutu.

"Měl jsem perfektně naposlouchaný polski zespół metalowy jménem Turbo, Tajne Stowarzyszenie Abstynentów čili TSA, magyar rockegyüttes Skorpió a Illés. A samozřejmě Omegu a Lokomotiv GT." Jak by tedy mohl neznat rockovou baladu Gyöngyhajú lány? "Byl to krásný ploužák, který jsme si na základce během mejdanů pouštěli stále dokola, když jsme se chtěli objímat s holkama. Tuhle písničku mám od té doby hluboce zaraženou pod kůží.

Text

Zas mě tu máš
nějak se mračíš
vybledlej smích
už ve dveřích

S čelenkou z perel
svatozář ztrácíš
kolik se platí
za vláčnej hřích

No tak lásko, co chceš mi říct
máš už perly, možná i víc
lásko, na co se ptáš
svíčku zhasínáš

Nemám lásko, co bych ti dal
chtělas všechno, nebyl jsem král
lásko, na co se ptáš
perly ve vlasech máš

Tvý horký rty
víc radši ne
nejsou už mý
nejsi má cher

Něco snad chápu
to ne, to ne
bolí to, hořím
jak černej tér

No tak lásko, kdo mi tě vzal
komus dala tělo i duši
lásko, na co je pláč
když to skončit má

Vždyť už, lásko, svý perly máš
tak proč padaj, měněj se v slzy
lásko, na co je pláč
perly ve vlasech máš

No tak lásko, co chceš mi říct
máš už perly, možná i víc
lásko, na co se ptáš
svíčku zhasínáš

Nemám lásko, co bych ti dal
chtělas všechno, nebyl jsem král
lásko, na co se ptáš
perly ve vlasech máš

Chtěla jsi víc
pro svoje touhy
já chudej princ
mám, jen co mám

Co vlastně zbývá
jen slzy pouhý
ze svatebních zvonů
z nebeskejch bran

No tak lásko, kdo mi tě vzal ...

Původně taky Brichta chtěl, aby píseň byla natočena v duchu originálu, tedy s úvodním vybrnkáváním na čistou kytaru, zdobeným jemným sólem; přesně tak, jak to v roce 1969 nahrál Molnár György na desku 10000 lépes. Kytarista Brichtovy domovské kapely Arakain, v tomhle případě hlavně spoluaranžér Miroslav Mach, však píseň cítil v modernějším hávu. Na jednom se však oba shodli: v refrénu musí zaznít pěvecký sbor.

A tak byli sezváni spřátelení vokalisté – Roman "Izzi" Izaiáš, vůdčí osobnost skupiny Doga, Tomáš Hradil z metalové skupiny Trezor a Pavla Kapitánová; dnes už nežijící jazzová a muzikálová zpěvačka, která ve svých šestatřiceti letech tragicky zahynula při autonehodě.

Vokální trio se ve stanovený den sešlo v ostravském studiu "C" – "Ještě chviličku vydržte, Aleš tady bude hned," vítal je zvukař Petr Slezák. Brichta opravdu za pár minut dorazil, v ruce kus papíru s několika čerstvými řádky textu. "Spousta lidí mi později řekla, jak promyšlená slova jsem k téhle písni napsal. Taková blbost! Refrén jsem nadrásal v okamžiku, kdy už sboristi byli ve studiu. Nazpívali ho a teprve po jejich odchodu jsem začal psát sloky."

Petr Slezák už tou dobou míchal ostatní skladby, limitovaný pobyt ve studiu vyprchával, vydavatel netrpělivě čekal na desku. "Za odpoledne jsem měl celý text hotový, takže jakmile se vyskytla pauza v míchání, písničku jsem nazpíval. Neměl jsem čas nad tím nějak špekulovat, o to víc mě překvapilo, jak jsem se významově trefil do originálního textu," diví se ještě s odtupem let Aleš Brichta.

Nebylo to však jediné překvapení, které mu Dívka s perlami ve vlasech připravila. "No tak lásko, co chceš mi říct/máš už perly, možná i víc/lásko, na co se ptáš, svíčku zhasínáš./Nemám, lásko, co bych ti dal/chtělas' všechno, nebyl jsem král/lásko na co se ptáš/perly ve vlasech máš," vyčítá zpěvák své milé, která prodala jejich lásku za šňůru perel a dodnes se diví: "Strašně mě překvapilo, že se tahle písnička líbí ženským - vždyť je přece o tom, jaké jsou to děsné potvory! Že by se za sebe zastyděly?"

Jak vznikaly české nej hity?

Čtěte každé pondělí na serveru lidovky.cz/kultura
V pondělí 26. září: Znamení (Divokej Bill)

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...