Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Covidové zvraty v divadlech. Posílala diváky domů i v půlce představení, když herci vyšel pozitivní test

Národní divadlo - ilustrační snímek. Inscenace Lazebník sevillský. foto: ND - Zdeněk Sokol

Pořadatelé kulturních akcí vracejí ode dneška neočkovaným vstupné. „Národní divadlo nabídne divákům, kteří nebudou od pondělí splňovat podmínky k návštěvě služeb a kulturních akcí, převedení zakoupených vstupenek na poukázku. Bude mít platnost rok a půjde vyměnit za nové vstupenky,“ uvedl mluvčí první české scény Tomáš Staněk.
  15:30

„Bude dobře, když vláda obnoví pravidelné testování zaměstnanců. Opakovaně jsme s Asociací profesionálních divadel upozorňovali na podivný stav, kdy uživatelé služeb museli splňovat podmínky, a byli obsluhováni zaměstnanci, kteří takovou povinnost neměli,“ vysvětlil ředitel Národního divadla Jan Burian.

V Praze právě probíhá například Festival francouzského filmu či Pražský divadelní festival německého jazyka, obě přehlídky vracejí ode dneška vstupné vstupné. Oblíbená podzimní divadelní přehlídka se tak již podruhé potýká s následky pandemie, v loňském roce se odehrála online, nyní se koná, ale kvůli zhoršení pandemické situace nepřijede z berlínské Schaubühne am Lehniner Platz očekávaná inscenace Cesta do Remeše v nastudování významného režiséra Thomase Ostermeiera.

Pražská divadla ale vesměs potvrzují, že drtivá většina diváků se dnes prokazuje při vstupu do divadla certifikátem o očkování a stejně tak jsou divadelní diváci disciplinovaní a používají v prostorách divadel roušky. I tak se nová vlna pandemie na divadlech podepisuje a již opakovaně se stalo, že diváci byli v půlce představení odesláni domů, jelikož herec či zaměstnanec obdržel během večera výsledek PCR testu, který byl pozitivní. Sezona je v plném proudu a divadla po předchozím covidovém uzavření nabízí zvýšený počet premiér a nové nákazy znovu komplikují provoz.

Autoři: ,