Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší jazzové snímky byly vyhlášeny. Už potřetí zvítězil francouzský fotograf

Kultura

  15:00
V mezinárodní soutěži Jazz World Photo 2022 už potřetí získal první cenu francouzský fotograf Didier Jallais. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhlo 26. března v rámci koncertního večera XXIV. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Jazzinec v Trutnově. Druhé místo obsadila vítězova krajanka Emmanuelle Nemozová, na třetí příčce skončil český fotograf Jiří Hrbek.

Jazz World Photo, 1. místo: Didier Jallais foto: Didier Jallais

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili samotní autoři vítězných snímků a někteří členové poroty. Ta letos pracovala ve složení pracuje ve složení Dan Bárta, Antonio Porcar Cano, Tomáš Katschner, Jiří Kučera, Patrick Marek, Ivan Prokop, Jiří Turek a vítězný fotograf minulého ročníku Guiseppe Cardoni z Itálie.

„Do devátého ročníku bylo zaregistrováno 248 fotografií z 41 zemí světa. Po dvou covidových letech to považujeme za velký úspěch,“ říká spoluzakladatel soutěže, zakladatel a organizátor festivalu Jazzinec Tomáš Katschner.

Největší početní zastoupení měli fotografové z Francie, Itálie a Polska. Porota hodnotila zaregistrované snímky anonymně. „Pro všechny porotce bylo velkým překvapením, že i přes naprostou anonymitu hodnocení fotografií už potřetí během devíti let vyhrál Didier Jallais. Jsme rádi, že naše soutěž získala prestiž a fotografové z celého světa se do ní přihlašují opakovaně,” říká fotograf a zakladatel soutěže Patrick Marek.

„Máme radost, že nám každoročně stoupá počet přihlášených fotografek. Od roku 2016 se, s výjimkou let 2017 a 2019, pravidelně umisťují ženy i na vítězných pozicích,“ dodává Ivan Prokop, fotograf, spoluzakladatel a porotce Jazz World Photo.

Ceny v podobě fotografických objektivů pocházejí tradičně z dílny uznávaného designera Jana Činčery. Ke každému ročníku také vychází katalog, který představuje prvních třicet fotografií a jmenný seznam všech zúčastněných fotografů.

Nedílnou součástí projektu jsou exkluzivní putovní výstavy třiceti nejlepších fotografií každého ročníku. Konaly se již v řadě galerií nejen v ČR, ale i v Belgii, Itálii, Polsku, Slovensku a USA.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!