Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Křišťálový glóbus si z Varů odvezli norský Henrik i Susan Sarandon

Kultura

  20:23
KARLOVY VARY - Vítězem 47. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se stal v konkurenci dalších jedenácti titulů snímek Henrik norského režiséra Martina Lunda. Získal Velkou cenu Křišťálový glóbus dotovanou částkou 25.000 dolarů (523.000 korun).

Herečka Susan Sarandon získala na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. foto: ČTK

Závěrečný ceremoniál se konal ve Velkém sále Thermalu. Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převzala za ovací publika americká oscarová herečka Susan Sarandonová; Stejně jako při zahájení britská držitelka Oscara Helen Mirrenová.

Vítězný film je trpkostí prodchnutou psychologickou studií sázející na autenticitu a vynikající herecké výkony. Za mužský výkon v něm byl oceněn Henrik Rafaelsen ex aequo s Erykem Lubosem v polském snímku Zabít bobra.

PSALI JSME:

Zvláštní cenu udělila porota, v jejímž čele byl programový ředitel Film Society of Lincoln Center a šéf festivalu v New Yorku Richard Peňa, italskému snímku Román o jednom masakru, který natočil režisér Marco Tullio Giordana. Cenu za režii získal Kanaďan Rafaël Ouellet za snímek Kamion. Za ženský herecký výkon byla oceněna Lejla Hatamiová za roli v íránském filmu Poslední krok.

Zvláštní uznání patří hlavním představitelům českého zástupce v soutěži Polski film režiséra Marka Najbrta - Pavlu Liškovi, Tomáši Matonohovi, Marku Danielovi a Josefu Poláškovi. A také představiteli hlavní role v řeckém snímku Chlapec, pojídající ptačí zob Jannisi Papadopulosovi.

Prohlédněte si FOTOGALERII:

Porota soutěžní sekce Na východ od Západu ocenila ukrajinský snímek Evy Neymannové Dům s věžičkou. Zvláštní uznání udělila filmu Aurora natočenému v litevsko-francouzsko-belgické koprodukci.

Mezi dokumenty zabodoval bulharsko-chorvatsko-německý snímek Iliana Meteva Poslední záchranka v Sofii a v kategorii do 30 minut Příběh pro Modlinovy španělského režiséra Sergia Oksmana. Dokumentaristka Helena Třeštíková převzala za časosběrný projekt Soukromý vesmír zvláštní uznání.

Divácká cena patří belgickému snímku Hasta la vista! Srbský filmař Miroslav Momčilović převzal cenu Fóra nezávislých za film Smrt člověka na Balkáně.

Na závěr se promítal Woody Allen

Prezident festivalu Jiří Bartoška poděkoval spolupracovníkům, sponzorům i divákům. Pozval je na 48. ročník, který se v Karlových Varech uskuteční od 28. června do 6. července 2013.

Po oficiální části zhlédli hosté novinku kultovního amerického režiséra Woodyho Allena do Říma s láskou. Pokračuje v něm v trendu turistické filmařiny, kterou započal v roce 2008 snímek Vicky Cristina Barcelona a pokračoval Půlnocí v Paříži. Ve vděčné komedii o lidských vztazích si po letech sám zahrál vedle Penélope Cruzové, Ellen Pageové, Aleka Baldwina a Robertam Benigniho. Od 19. července se jeho snímek objeví v kinech.

Poslední projekcí letošního ročníku byla hodinu před půlnocí v Letním kině americká komedie bratrů Duplassových Jeff, který žije s mámou. Na vlastní žádost ji osobně uvedla Susan Sarandonová. Když přebírala cenu, poděkovala za vstřícné přijetí a pochválila krásný festival. Byla ráda, že se na něj konečně dostala, a těší se do Prahy, kde před deseti lety natáčela.

Autoři: ,