Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Největší padouch v Národním

Kultura

  13:08
PRAHA - Národní divadlo uvádí po bezmála sto letech Shakespearovu tragedii Richard III. V titulní roli se tak po Eduardu Vojanovi, který byl zatím jediným Richardem na první scéně, představí Richard Krajčo.
Divadlo (ilustrační foto).

Divadlo (ilustrační foto). foto: Reprofoto

Jedno z nejrozsáhlejších Shakespearových dramat, které bývá řazeno k historickým hrám, se odehrává za války dvou růží, kdy mezi sebou o vládu soupeřily rody Yorků a Lancasterů. Démonického zloducha Richarda však už dávno historikové rehabilitovali a dokázali, že Shakespeare se dopustil mnoha zkreslení - nikde není doloženo, že se Richard III. dopustil tolika vražd, nic nesvědčí pro jeho špatnou vládu. Nicméně drama si stále uchovává sugestivitu a je strhujícím příběhem - nadčasovým podobenstvím cesty k moci, kterou Richard uskutečňuje bez sebemenších zábran.

Nebezpečně aktuální hra
„Je to krásná hra o strašných věcech. Chtěl jsem udělat inscenaci střídmou v teatrálních prostředcích. Také jsme se snažili co nejvíc soustředit na text a herce, i když některé pobídky v textu nelze pominout,“ prohlásil režisér Michal Dočekal. Domnívá se také, že hra je i dnes hrozivá a není třeba ji nijak aktualizovat. „Je až nebezpečně aktuální a nechceme ji ani změkčovat ani k ní nic přidávat. nejlepší by bylo, kdybychom ji nemuseli ani krátit, ale tomu jsme se samozřejmě nemohli vyhnout.“

Dramaturgyně Daria Ullrichová označila Richarda III. za text, na němž se formuje styl souboru. „Je to po Schnitzlerově hře Duše krajina širá další širokoúhlé plátno. Nabízí naléhavou výpověď, neboť hrajeme o tom, že vítězí ten nejnestydatější. naštěstí ale příjde katarze v podobě jeho pádu,“ uvedla. Podle ní je v současném souboru činohry více možných představitelů titulní role, ale Krajčo má na jevišti neuvěřitelné charisma a energii.

Richard Krajčo se prý dostal na hranici svých možností a nemohl se postavě dostat na kloub, tak jak by si představoval. „Z role jsem měl radost, ale její obtížnost mě zaskočila. Po Hamletovi, kterého jsem hrál v Divadle Petra Bezruče Ostravě, jsem myslel, že mě nic nepřekvapí. Richard je ale těžší, dal mi spoustu nového a jako v počítačové hře mi otevřel dveře do dalších pokojů.“ řekl herec.

Nový překlad vytvořil Martin Hilský, který se snažil být věrný Shakespearovi a dnešní řeči. Ke složitému propletenci rodinných vztahů se přiblížil i pomocí předchozí Shakespearovy tragédie Jindřich VI., která genezi vztahů v mnohém objasňuje. „Richard III. je tvarově přesný, pravidelný text, v němž důležitou roli hrají i rituální prvky - lamenty, nářky, je to velké rituální divadlo.“ uvedl. Hilský Richarda nevidí jen jako zločince, ale i jako žertéře se smyslem pro humor. „Je sebeironický, sarkastický, zábavný, libuje si v černém humoru. Navíc se dere nahoru s fascinující radostí a vitalitou. Jde o to, aby nesváděl jen Lady Annu ale také diváky. Je to hypnotizující postava, která vždy svým divadelním charizmatem publikum okouzlí,“ dodal. V dalších rolích se představí Saša Rašilov (Clarence), Igor Bareš (Edward IV.), Jiří Štěpnička (Hastings), Jana Preissová (Královna Alžběta), Kateřina Burianová (Královna Markéta), Sabina Králová (Lady Anna) a další. Autorem scény je David Marek, kostýmy vytvořila Zuzana Krejzková a na hudební podobě inscenace se podíleli Michal Novinski a Jan P. Muchow.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...