Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Nejvíce nominací na Oscara má Zkrocená hora

Kultura

  15:53
LOS ANGELES - Film s homosexuální tematikou Zkrocená hora (Brokeback Mountain) získal celkem osm nominací na Oscara. Český film Štěstí režiséra Bohdana Slámy se mezi pětici nominovaných cizojazyčných filmů nedostal.

Film Zlomená hora získal osm nominací na Oscara. foto: AFP

Zkrocená hora má šanci proměnit osm nominací, mezi nimi i v hlavních kategoriích nejlepší film a nejlepší mužský herecký výkon pro Heathe Ledgera.

Na cenu americké Akademie filmových umění a věd byly rovněž nominovány životopisné snímky Capote o americkém spisovateli Trumanu Capotovi a Good Night, and Good Luck (Dobrou noc a hodně štěstí) o reportérovi z druhé světové války Edwardu Murrowovi, dále filmová dramata Crash a Mnichov, který přibližuje tragický příběh 11 izraelských sportovců zabitých během Olympijských her v roce 1972 v Mnichově.

Překvapivě se mezi nominované filmy v kategorii nejlepší film neprobojoval Walk the Line o folkovém zpěvákovi Johnym Cashovi, i když účinkující Joaquin Phoenix a Reese Witherspoonová získali nominace v hereckých kategoriích.

Hned dvě ceny může za své herecké výkony získat George Clooney, který ve vedlejší roli tajného agenta CIA zazářil ve filmu Syriana a ztvárnil také postavu Edwarda Murrowa. Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli mohou dále získat Philip Seymour Hoffman (Capote), Terrence Howard (Hustle a Flow) a David Strathairn (Good Night, and Good Luck).

O Oscary pro nejlepší herečku v titulní roli budou s Witherspoonovou soupeřit Judi Denchová (Paní Hendersonová uvádí), Felicity Huffmanová (Transamerica), Keira Knightleyová (Pýcha a předsudek) a Charlize Theronová (Její případ).

Leeho konkurenty v klání o Oscara za nejlepší režii budou Bennett Miller (Capote), Paul Haggis (Crash), George Clooney (Good Night, and Good Luck) a Steven Spielberg (Mnichov).

Nominaci v kategorii nejlepší cizojazyčný film nezískal český kandidát režiséra Bohdana Slámy Štěstí. Šanci ucházet se o nejprestižnější filmové ocenění naopak mají snímky Don't Tell (Itálie), Veselé Vánoce (Francie), A teď ráj (Palestina), Sophie
Schollová - Poslední dny (Německo) a Tsotsi (Jihoafrická republika).

Oskaři se budou předávat 5. března v Los Angeles.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!