Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nemáte toaletní papír? Použijte Van Helsinga s Hughem Jackmanem, zažertovala populární show

Kultura

  16:00
PRAHA - Nikdy není pozdě na Van Helsinga. Akční snímek z roku 2004 se z velké části natáčel v Česká republice. Slavný lovec upírů v podání Hugha Jackmana ale kritiky příliš neohromil. Teď se do něj pustila populární americká zábavná show Saturday Night Live.

Snímek Van Helsin (2004). Režie: Stephen Sommers. foto: UNIVERSAL PICTURES

Dvě prodavačky supermarketu Bartenson’s v podání hereček Kate McKinnonové a Aidy Bryantové se snaží zákazníkům prodat méně chtěné položky z regálů. Třeba takové DVD s filmem Van Helsing se dá použít jako toaletní papír, když je toho skutečného v době koronavirové krize nedostatek. Scenáristé Saturday Night Live se nebáli vzít na paškál šestnáct let starý snímek, který to ani v době svého vydání neměl vůbec jednoduché.

V příběhu velmi volně inspirovaném knihou Drákula spisovatele Brama Stokera se Van Helsing (Hugh Jackman) vydává do Transylvánie. Tu ve skutečnosti představovala filmaři vytvořená vesnice uprostřed statku v pražských Kunraticích. V nehostinných rumunských horách musí Van Helsing zastavit hraběte Drákulu a jeho zlověstné plány. 

Studio Universal Pictures má dlouhou tradici filmů inspirovaných příšerami, ale sázka na Van Helsinga nevyšla. Snímku se nedařilo finančně v kinech a pohořel i u kritiků. Situaci nezachránil ani Hugh Jackman, který těsně před Van Helsingem slavil ohromné úspěchy se svým Wolverinem v komiksovém filmu X-Men. Podle některých názorů je lovec upírů vůbec nejhorší rolí charismatického australského herce.

V roce 2016 se Van Helsingovi pokusila napravit reputaci televize Syfy. Stejnojmenný seriál se věnuje Vanesse Van Helsingové (Kelly Overtonová) a dopadl o poznání lépe, ačkoliv v seriálové záplavě poněkud neprávem zapadl. 

Diváci tak mají na výběr dvě možnosti. Buď se řídit radou Saturday Night Live, nebo zkusit Jackmanovu akčnímu hrdinovi dát v karanténě druhou šanci.  Tím spíš, že je pod filmovým Van Helsingem podepsaný jinak schopný režisér Steven Sommers, autor zábavné Mumie s Brendanem Fraserem v hlavní roli.