Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Nesouhlas s peticí Vánoční desatero

Kultura

  18:45
PRAHA - Petici Vánoční desatero podporuje pouze menšina zaměstnanců Národního divadla, tvrdí pisatelé dopisu ministrovi, kteří podporují nynějšího ředitele Jana Mrzenu.

Ministr kultury Martin Štěpánek foto: ČTK

Vážený pane ministře,

dovolujeme si Vám zaslat tento dopis jako reakci na tzv. „Vánoční desatero“, které Vám bylo doručeno a současně zveřejněno ve sdělovacích prostředcích, kdy naprostá menšina všech zaměstnanců Národního divadla - konkrétně 39 členů činoherního souboru - žádá odvolání pověřeného ředitele Národního divadla, pana ing. Jana Mrzeny. Byli bychom velmi neradi, kdyby vznikl dojem, že tato menšina, sice mnohdy zvučných jmen, reprezentuje názor všech uměleckých složek ND, jak se tomu v nedávné době již jednou stalo ve Vám zaslaném a uveřejněném dopise, kdy členové činoherního souboru, jejichž některá jména se shodují se jmény v současné "petici", obhajovala odvolaného ředitele ak. arch. pana Daniela Dvořáka. Toto stanovisko zásadně odmítáme !

Po přečtení „Vánočního desatera“ máme pocit, jakoby kolegové z činoherního souboru mluvili o jiném řediteli, než s jakým jednají zástupci orchestru a operního sboru Národního divadla.

Jednání s pověřeným ředitelem panem ing. Janem Mrzenou byla z jeho strany vedena vždy s maximální snahou řešit nejen umělecké, ale i finanční a pracovně-právní problémy, které tato kolektivní tělesa již řadu let trápí a jejichž řešení bylo stále jen odkládáno.

Vážený pane ministře, po několika měsících není snadné vyjadřovat se k vykonávání tak náročné funkce, jakou jistě ředitel Národního divadla je, ale z dosavadních rozhovorů s panem ing. Janem Mrzenou jsme nabyli přesvědčení, že je to člověk kultivovaný, rozumný a komunikativní se snahou vést dialog, že je to člověk, který má k této historické instituci, budově a umělcům v ní úctu a záleží mu na tom, aby se Národní divadlo stalo opět scénou hodnou svého názvu i historického významu.

Autor:
Témata: Daniel Dvořák