Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nezlomené jsou ženy, které se vzepřely krutým podmínkám

Kultura

  15:30
Tři ženy, tři hrdinky, tři příběhy. Žijí v odlišných zemích, kulturách, mají jiné vzdělání i osudy. Přesto jsou si podobné. Ritu je mladá žena z Indie, kterou v sedmnácti letech polili útočníci kyselinou. Fomuso žije v západoafrickém Kamerunu a bojuje proti staré tradici žehlení prsou. Oryakhil se narodila v Afghánistánu, snad v nejhorší zemi, kde se může žena narodit.

Dokument Nezlomené. foto: 4press

Dokumentární film Nezlomené o třech ženách, které se i přes své nelehké osudy dokázaly postavit svému osudu, právě dokončily čtyři autorky Jarmila Štuková, Olga Šilhová, Markéta Kutilová a Lenka Klicperová. Tři hrdinky filmu, afgánskou lékařku a současnou ministryni zdravotnictví, mladičkou oběť útoku s kyselinou v Indii a aktérku kampaně proti zažehlování prsou v Kamerunu, spojuje síla bojovat proti porušování lidských práv. Tvůrkyně filmu zase spojuje fakt, že jako novinářky, fotografky a dokumentaristky, navštěvují problémové oblasti světa, kde často probíhají válečné konflikty.

Dokument Nezlomené.
Dokument Nezlomené.

Přelomový rozsudek v Indii. Muž zabil ženu kyselinou, teď dostal trest smrti

Film je aktuálně možné zhlédnout zdarma na Prima-play.cz, 22. února ve 13.55 hodin na Prima ZOOM a následně od 22. února také na Femisphera.com. Autorky dokumentu Lenka Klicperová, Markéta Kutilová, Olga Šilhová a Jarmila Štuková jsou držitelkami ocenění Czech Press Photo. Lenka Klicperová s Olgou Šilhovou založily občanské sdružení Femisphera, které nyní sdružuje více ženských osobností a zaměřuje se na dokumentování problematiky třetího světa s důrazem na ženská témata.

Nezlomené
Námět, režie, scénář: Jarmila Štuková, Olga Šilhová, Markéta Kutilová, Lenka Klicperová
Střih a dramaturgie: Adam Brothánek
Kamera: Jarmila Štuková, Lenka Klicperová, Andrej Štuk, Olga Šilhová

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...