Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nositelem státní ceny za literaturu se letos stal básník Zdeněk Rotrekl

Kultura

  0:01
PRAHA - Laureátem letošní státní ceny za literaturu se stal básník, prozaik, esejista, publicista, literární historik a scenárista Zdeněk Rotrekl. Státní cenu za překladatelské dílo obdrží Miroslav Jindra za překlad Knihy toužení od kanadského písničkáře a spisovatele Leonarda Cohena.

Zdeněk Rotrekl foto: CZLReprofoto

"Zdeněk Rotrekl je výjimečný autor svým dílem i svým životním údělem," připomněl nakladatel Jan Suk osobnost laureáta státní ceny udělené za dosavadní literární tvorbu. Zdůraznil, že Rotrekl vydal první sbírku básní v roce 1940 a psal neustále, ačkoliv mu nacistická i komunistická diktatura neumožňovaly publikovat. V roce 1949 byl Rotrekl dokonce odsouzen k trestu smrti, pobýval v pracovních táborech a na svobodu byl propuštěn až v roce 1962.

Zdeněk Rotrekl (1920)

Český básník, prozaik, kritik, publicista a novinář katolické orientace, autor meditativní lyriky. Vystudoval reálné gymnázium (1940) a filosofii a historii na univerzitě v rodném Brně (1968). V roce 1949 byl zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k smrti (trest mu byl změněn na doživotí). Po propuštění (1962) pracoval jako pomocný dělník, během normalizace byl technickým redaktorem.

Podílel se na aktivitách disentu, od roku 1989 vydával obnovenou revui 'Akord'. Jeho spirituálně zaměřená poezie dospívá od metafyzických tužeb k projasnění, rostoucímu z víry vykoupené krutou zkušeností. Autor knihy o ineditních, zejména katolických autorech. Laureát 'Ceny Jaroslava Seiferta' (2001) za vynikající beletristické dílo vydané v posledních třech letech.

Jindra podle předsedy poroty Jiřího Hanuše obdržel cenu vedle překladu Cohenových básní také za svou pětapadesátiletou činnost v oblasti literárních děl. Současně dnes byla zveřejněna jména držitelů ministerských cen za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury. Ocenění předá ministr kultury Václav Riedlbauch na slavnostním večeru v úterý 20. října ve Veletržním paláci v Praze. Ceny jsou spojeny s finanční odměnou tři sta tisíc korun.

Rozhodnuto již před úmrtím
Ministerskou cenu za celoživotní inspirativní přínos v oblasti divadla, autorské tvorby a divadelní pedagogiky obdrží Ivan Vyskočil, který před lety přivedl k divadlu také Jiřího Suchého nebo Václava Havla. V oblasti hudby porota ohodnotila mimořádný přínos Milana Slavického v oboru hudební kompozice, muzikologie a hudební režie.

Cena bude udělena in memoriam, Slavický zemřel letos 18. srpna. "O ocenění bylo rozhodnuto ještě před jeho úmrtím a nijak s ním nesouvisí," podotkl za porotu profesor Hudební fakulty Akademie múzických umění Ivan Kurz.

Ministerstvo brzdí projekt
Ministerskou cenu za výtvarné umění obdrží sklářský výtvarník a profesor Vladimír Kopecký. Porota ocenila jeho dlouhodobé zásluhy v oblasti výtvarného umění. Ministerstvo letos poprvé udělilo cenu za přínos v oblasti architektury, která byla vydělena z výtvarné kategorie. Její první držitelkou se stane Eva Jiřičná za přínos oboru na domácí i mezinárodní architektonické scéně.

Loni porota navrhla ocenit za přínos v oblasti výtvarného umění a architektury Jana Kaplického. Ten však cenu nepřijal a za důvod označil, že ministerstvo patří k těm, kdo brzdí jeho projekt nové budovy Národní knihovny. Za oblast divadla byl v roce 2008 vyznamenán režisér Jan Borna, laureátem v oboru hudby byl vyhlášen skladatel Zdeněk Šesták. Státní ceny získali Ludvík Vaculík za dosavadní literární a publicistickou tvorbu a v oblasti překladu Jiří Stromšík.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!