Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Novinářům se nejvíce líbily Prosté věci

Kultura

  20:35
KARLOVY VARY (od zpravodajky serveru Lidovky.cz na MFF Karlovy Vary) - Své ceny udělilo dnes v Karlových Varech pět nestatutárních porot. Nejvíce se jim líbil ruský soutěžní snímek Prosté věci, který získal cenu filmových kritiků a novinářů Fipresci. Film mladého ruského tvůrce Alexeje Popogrebského bodoval i u Ekumenické poroty složené ze zástupců církve a filmařů.

Režisér vítězného filmu Baltasar Kormákur (uprostřed) s Alexejem Popogremskim a Ilmarem Raagem převzal ceny od nestatutárních porot. foto: ČTK

Obě poroty film odehrávající se v současném Rusku ocenily za výjimečné herecké výkony. Hlavní roli anesteziologa, který musí čelit řadě existenciálních i morálních problémů, ztvárnil charismatický Sergei Puskepalis. Ceny režisér převzal osobně.

Ekumenická porota ještě udělila Zvláštní uznání francouzskému snímku Rozhovory s mým zahradníkem režiséra Jeana Beckera. Svůj verdikt porota odůvodnila tím, že se film zachycující přátelství mezi dvěma zcela odlišnými muži vyznávajícími odlišné životní hodnoty, dotýká univerzálních hodnot jako jsou čest, věrnost, přátelství či úcta ke stvoření. Za režiséra Jeana Beckera ocenění převzal Philippe Boudoux, atašé pro audiovizuální spolupráci francouzské ambasády. 

Mezinárodní federace filmových klubů FICC udělila Cenu Dona Quijota islandsko-německé koprodukci Severní blata nejúspěšnějšího islandského režiséra současnosti Baltasara Kormákura, který patří k tradičním hostům festivalu. Autor komerčně nejúspěšnějšího islandského filmu všech dob 101 Reykjavík uváděného v české distribuci pod názvem S milenkou mé matky, přivezl v roce 2003 na festival své ponuré rodinné drama Moře. Na porotu nejvíce zapůsobilo důvtipné využití žánru detektivního příběhu k vykreslení složitých sociálních témat spolu s vynikajícími hereckými výkony. 

Cenu Europa Cinemas Label, kterou předává síť kin Europa Cinemas v Evropě, převzal estonský režisér Ilmar Raag za film Třída. Třída získala i cenu v sekci Na východ od západu. Poslední udělenou nestatutární cenou Netpac, o níž rozhodovala porota sítě provozovatelů asijských kin, získal koprodukční izraelský a francouzský snímek Kapela přijela režiséra Erana Kolirina.   

Autor: