Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

O dokument Šmejdi je velký zájem, zejména mezi seniory

Slovensko-cest

  18:56
PLZEŇ - Přes 6000 lidí v ČR zhlédlo za týden promítání dokument Šmejdi o agresivních praktikách firem při předváděcích akcích pro seniory. Zhruba 40 procent z nich byli diváci nad 65 let, kteří mají díky distributorovi vstup zdarma. Na české poměry je návštěvnost dokumentu i podíl seniorů něco neuvěřitelného, řekla režisérka Silvie Dymáková po promítání a diskuzi na festivalu Finále.

Silvie Dymáková foto: Archiv Silvie Dymákové

"Všichni nám tvrdili, že důchodci do kina nechodí. I v multiplexech je jejich podíl šokujících 20 procent," uvedla. V Plzni přišly na film téměř dvě třetiny seniorů.

Dokumenty Soukromý vesmír a Největší přání měly podle Dymákové za celou dobu promítání v kinech 7000 resp. 8000 diváků a Hledá se prezident 17 000 diváků. "Očekáváme, že se přes 20 000 návštěvníků dostaneme," dodala.

"Teď se všichni divíme, že se to tak dlouho děje a ještě v roce 2013. Jak je to možné?" uvedla. Předváděcí akce fungují v ČR 20 let, ale agresivita se k nim přidala posledních sedm let a stále roste.

Už týden se objevují po celé ČR podpisové archy Petice proti šmejdům. "Brzy představíme partnera, díky němuž budeme mít stovky petičním míst po ČR," řekla Dymáková. Podpisy se budou sbírat minimálně dva měsíce, už nyní jich je přes 6000, a archy pak poputují třem ministerstvům a parlamentu.

ČTĚTE DÁLE:

"Požadujeme, aby zabránili nemorálnímu jednání vůči seniorům," uvedla Dymáková. Organizátorům petice se například nelíbí, že ČOI nemá možnost pořizovat audiovizuální záznam přímo v sálech a že bez policie tam její inspektoři nesmí. "Na pozvánkách by mělo být jméno firmy a IČO, kam se jede a co se tam bude dít. Jsou tam ale jen pouze nafocené salámy a vína a velký nápis Zdarma," řekla. Firem, které oslovují důchodce s předváděcími akcemi, je v ČR asi 500.

Podle diskuzí s diváky je podobná situace, zaviněná "děravými" zákony, také na Slovensku. "V rekordním čase, tři týdny před českou premiérou, se český distributor domluvil se slovenským, a film je od 18. dubna i ve slovenských kinech," řekla Dymáková.

Od počátku června bude film online na serveru Aerovod.cz a budou v prodeji i DVD; 1. října, na Mezinárodní den seniorů, odvysílá film o délce 74 minut Česká televize. Tvůrci se spojili s Životem 90 a Nadací Charty 77, která má 46 seniorských klubů v ČR. Díky starostům 1. až 3. plzeňského obvodů budou od 30. dubna do 2. května projekce filmu pro seniory v kině Beseda.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!