Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

O evropskou cenu budou bojovat Kuky, Protektor a 3 sezóny v pekle

Kultura

  11:54
PRAHA - Pro letošní ročník Evropských filmových cen doporučilo prezídium České filmové a televizní akademie Evropské filmové akademii k diskuzi tři české celovečerní hrané filmy a jeden snímek dokumentární. Podle dnešního sdělení akademie jde o Mašínovy 3 sezóny v pekle, film Jana Svěráka Kuky se vrací, Najbrtova Protektora a mezi dokumenty o Katku Heleny Třeštíkové.

Protektor (2009) foto: FalconReprofoto

Třeštíková už získala cenu Evropské filmové akademie Prix Arte pro nejlepší evropský dokument za film René (2008). Okupační drama Protektor bylo letos v soutěži Český lev vyhlášeno nejlepším českým filmem; získalo celkem šest těchto prestižních sošek a svou cenu mu přiznali i kritici.



Film 3 sezóny v pekle si odnesl tři České lvy. Spolu se Svěrákovým snímkem Kuky se vrací bude začátkem června uveden v hlavní soutěži MFF v Karlových Varech. Do soutěže dokumentů byla přijata i Katka Heleny Třeštíkové.



Kromě těchto 20 přímo nominovaných filmů vybere podle ní další dvě desítky titulů zvláštní komise EFA klasickým způsobem dle doporučení, takže celkem bude v soutěži okolo 40 filmů. Jejich výběr bude vyhlášen začátkem září.

Hrané i dokumentární snímky, podílející se na Evropských filmových cenách 2010, musí vzniknout v evropské produkci a musí mít svou první oficiální premiéru (ať už je to festival nebo kino) po 1. červenci 2009.

Podle Kunešové hlasovalo prezídium ČFTA v novém složení, jehož volby se tento týden účastnili všichni členové akademie. Prezidentem byl zvolen Miroslav Ondříček a ředitelem Petr Vachler. Jiří Hubač je předsedou správní a Ivo Mathé předsedou dozorčí rady. V prezídiu dále jsou Jiří Bartoška, Pavel Strnad, Jan Svěrák, Ondřej Trojan, Eva Zaoralová, Jaroslav Bouček, Václav Marhoul, Alois Fišárek, Čestmír Kopecký, Jan Mattlach a Helena Třeštíková.

Členy Evropské filmové akademie za Českou republiku je celkem dvaatřicet filmařů, z nichž Miloš Forman je členem čestným.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!