Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

OBRAZEM: Moravské skvosty v Praze zaujaly i Evropu

Kultura

  20:30
PRAHA/BRNO - Výstavu Poklady Moravy připravilo Moravské zemské muzeum speciálně pro Prahu, zdá se však, že přes dva tisíce pečlivě vybraných exponátů dokládajících moravskou historii zaujalo i jinde.

Figurální plastika na výstavě Poklady Moravy foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Například nejstarší loutka na světě, z kousků mamutoviny složená soška šamana z období mladého paleolitu, už láká Italy. "Před několika lety jsme půjčili sbírku venuší do Milána. A ukazuje se, že moravské nálezy jsou pro Italy přitažlivé," potvrdila nepřímo zájem Eva Pánková z Moravského zemského muzea. A Itálie není jediná, kde výstava Poklady Moravy zaujala. Až letos v červenci v nové budově Národního muzea v Praze (bývalé Federální shromáždění) skončí, mohla by putovat i do Francie - tam už Morava ve městě Montbeliard slavila úspěch například s malbami Zdeňka Buriana.

Vedrovice - hrob

Deset tisíc návštěvníků. Zatím
Původně se přitom nad smyslem moravské výpravy do Prahy někteří lidé pozastavovali. Expozici v hlavním městě ale už vidělo deset tisíc lidí. A další se hrnou, nejen z řad Pražanů. Japonce lákají loutky, Rakušany připomínky Rakouska-Uherska. "Některé šperky z Velké Moravy by se daly nosit i nyní," shodují se návštěvnice ženy. "Převažují kladná hodnocení," potvrzuje ředitel Moravského zemského muzea Martin Reissner. Teď musí vysvětlovat, proč vlastně některé exponáty nepředstavili už dříve i "doma".

Rekonstruovaná ženská plastika střelického typu

"Výstavou prezentujeme nejen nejvýznamnější exponáty z našich sbírek a to důležité z historie Moravy, ale jde i o velkou prezentaci naší instituce. A nezanedbatelná není ani turisticko propagační dimenze projektu," vysvětluje Reissner. Navíc některé z modelů vyrobených pro pražskou výstavu obohatí nakonec domácí expozice.

Hrobový celek z Brna

Národní muzeum pošle do Brna některou ze svých výstav
A ještě jeden bonus by mohla celá akce lidem na Moravě přinést: Národní muzeum pošle do Brna recipročně některou ze svých atraktivních výstav. Důvod jet do Prahy mají ale i lidé z Moravy. Například oponu z prvního českého divadla v Brně, původně učenou pro pražské Národní, viděl jen málokdo.

Unikátní šperky, gombíky či plaketky z doby Velkomoravské říše jsou součástí učebnic, ale pohromadě je tak často spatřit nelze. "Zájem by proto mohli mít i na Slovensku a v Rakousku, ale jednání budou postupná," dodává Pánková.

Bronzová stylizovaná plastika koně

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...