Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Odvážlivec s velkým nosem. Hvězda Hry o trůny bude novým Cyranem z Bergeracu

Hudební snímek Cyrano (2021). foto: Universal Pictures

V chystaném hudebním dramatu režiséra Joea Wrighta ztvárnil titulní roli herec Peter Dinklage, jenž se proslavil rolí v seriálu Hra o trůny. Film vznikl na motivy muzikálu z roku 2018. Diváci film v českých kinech uvidí od 6. ledna.
  5:00

Cyrano z Bergeracu, slovutný hrdina bez bázně a hany, si je dobře vědom svých vlastních nedostatků včetně malého vzrůstu a obrovského nosu. Pomáhá mladému Christianovi (Kelvin Harrison) získat srdce překrásné Roxanny (Hayle Bennettová), své vzdálené sestřenice. Zároveň musí skrývat vlastní utrpení, neboť je do spanilé dívky sám zamilovaný. 

Hudební snímek Cyrano (2021).
Hudební snímek Cyrano (2021).

Pod filmem je jako režisér podepsaný Brit Joe Wright (Nejtemnější hodina, Pokání). Autorkou scénáře je filmová debutantka Erica Schmidtová. O hudební doprovod se postarala dvojčata Bryce a Aaron Desnerovi, který spolu hrají v rockové kapele The National.

Film vychází z broadwayského muzikálu stejného názvu, ve kterém titulní roli také ztvárnil Dinklage. Původní příběh, dnes klasiku literárního žánru, napsal v roce 1897 francouzský dramatik a básník Edmond Rostand. 

Snímek se v premiéře představil divákům na 48. ročníku filmového festivalu v Telluride. Ohlasy na něj byly vesměs pozitivní. Je zcela jasné, že největším tahákem filmu je paradoxně jeho nejmenší herec. Brit Peter Dinklage se celosvětově proslavil rolí Tyriona Lannistera v seriálovém hitu Hra o trůny