Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Opiáty, kanibalové a soudní drama. V Benátkách bodovala i česká kinematografie

Nejlepší herečka. Cate Blanchettová se svým Volpiho pohárem, který získala za titulní roli ve filmu Tár. foto: ČTK

(OD SPOLUPRACOVNICE LN NA FESTIVALU) Dobrá kinematografie nerozlišuje mezi žánry, dokazuje benátský festival, na kterém po necelých deseti letech zvítězil dokument. Zlatého lva si v sobotu večer odnesla režisérka Laura Poitrasová za film Všechna ta krása a zabíjení, který je portrétem americké fotografky a aktivistky Nan Goldinové a jejího boje proti farmaceutickému gigantu prodávajícímu nebezpečné opiáty.
  17:54

Potřetí v řadě tak v Benátkách zvítězila žena; loni si hlavní cenu odnesla Audrey Diwanová za potratové drama Událost, předloni Chloé Zhaoová za roadmovie Země nomádů, která následně získala tři Oscary a řadu dalších cen.

Režisérka Laura Poitrasová z cenou z festivalu v Benátkách

Letošní vítězka, americká režisérka Laura Poitrasová, už jednoho Oscara na kontě má, oceněna byla za investigativní dokument Citizenfour: Občan Snowden. V něm zachytila svědectví bývalého analytika NSA Edwarda Snowdena, který odhalil, jak americká bezpečnostní agentura shromažďuje a zneužívá data ze soukromé elektronické komunikace stovek milionů lidí.

Znepokojivé odhalení učinila i protagonistka jejího nového dokumentu, americká fotografka Nan Goldinová. Ta díky své vlastní zkušenosti zjistila, že lék OxyContin, běžně podávaný po operacích k tišení bolesti, je těžce návykový, přestože byl farmaceutickou firmou Purdue Pharma prezentován jako neškodný. Tento silný lék se na americkém trhu objevil v 90. letech a byl masově předepisován lékaři. Později se ukázalo, že způsobuje těžké závislosti, které jen v USA připravily během dvaceti let o život více než půl milionu lidí. Přesto se používal dál a bohatla na něm miliardářská rodina Sacklerových, vlastníků Purdue Pharma. Sacklerovi byli zároveň známými mecenáši umění, kteří podporovali nejprestižnější světové galerie a muzea, včetně newyorského Metropolitního muzea, Guggenheimova muzea, britského Tate Modern a dalších. Nan Goldin se po bolestném zjištění pravé povahy původu jejich peněz pustila do boje za to, aby se americké kulturní instituce – včetně těch, ve kterých sama vystavovala – vzdaly peněz od Sacklerů.

Soud schválil bankrot firmy, jejíž lék stál za opioidovou krizí. Sacklerovi díky němu vydělali miliardy dolarů

Její boj, vedený pouze uměleckými prostředky, veřejnými performancemi, ze začátku připomíná boj Davida s Goliášem, postupně ale vynalézavost, vytrvalost a víra v odhalení pravdy začne přinášet výsledky. Kampaň proti rodině Sacklerů je ale pouze jednou rovinou filmového dokumentu. Druhou je celý životní příběh a tvorba Nan Goldinové, originální umělkyně, která vyrůstala v upjatém prostředí rigidní středostavovské rodiny, z níž si přinesla do života těžké trauma. Svoje úsilí o svobodné vyjádření pak realizovala mezi undergroundovou newyorskou komunitou 70. a 80. let, kdy se stala „dvorní“ fotografkou subkultury transgender lidí, nezávislých umělců, gayů a dalších. Její snahou bylo mimo jiné destigmatizovat nepohodlné společenské skupiny i témata, jako domácí násilí, sexuální experimenty, drogové závislosti nebo později nemoc AIDS. Její portréty v křiklavých barvách navždy změnily vnímání estetiky fotografie.

Predátorská dirigentka

Luca Guadagnino v Benátkách

Stříbrného lva – Velkou cenu poroty – udělila porota v čele s americkou herečkou Julianne Mooreovou filmu francouzské režisérky Alice Diopové Saint Omer. Soudní drama o mateřství a zabití dítěte si v Benátkách vysloužilo nadšené recenze a kromě Velké ceny si odneslo také cenu za nejlepší debut. Na domácí půdě zůstal Stříbrný lev za režii, který si odnesl Ital Luca Guadagnino za kanibalskou romanci Bones and All (Kosti a všechno). Oceněna byla i představitelka hlavní role Taylor Russellová, která získala Cenu Marcella Mastroianniho pro mladé herce.

V hlavní ženské kategorii bodovala herečka Cate Blanchettová, které porota přiřkla Volpiho pohár za skvělý výkon v roli predátorské dirigentky Tár ve stejnojmenném filmu amerického režiséra Todda Fielda. Nejlepším hercem se stal Colin Farrell za tragikomickou irskou baladu The Banshees of Inisherin (Přízraky z Inisherinu) režiséra Martina McDonagha. Zvláštní cenu poroty získal film No Bears (Medvědi neexistují), který léta perzekvovaný íránský režisér Džafar Panahí natočil v domácím vězení.

Body pro Česko

Česká kinematografie měla letos na Lidu velkou účast, a přestože žádný z pěti filmů neodešel s hlavní cenou, přijetí bylo velmi pozitivní. Sci-fi drama Běžná selhání, natočené podle scénáře spisovatelky Kláry Vlasákové, soutěžilo v sekci Giornate degli Autori a získalo cenu pro nejlepší tvůrce do čtyřiceti let pro režisérku Cristinu Grosan. Producentem filmu, který vstoupí za měsíc do českých kin, je Marek Novák. Slovensko-český film Oběť režiséra Michala Blaška, s koproducenty Pavlou Janouškovou Kubečkovou (nutprodukce) a Jaroslavem Sedláčkem z České televize, si vysloužil pochvalou recenzi v listu Variety. Časopis tento „morální thriller“ přirovnal ke špičkám rumunské nové vlny. Oběť přijde do kin 10. listopadu.

Snímek Na sever rumunského režiséra Mihai Mincana, na němž se koprodukčně podílela česká společnost Background Films, označil server Cineuropa za jeden z nejambicióznějších filmů, který byly kdy v Rumunsku natočeny. Animovaný film ve virtuální realitě Tmání režiséra Ondřeje Moravce a producentky Hany Blaha Šilarové zaznamenal nadšené reakce především od diváků, které zaujal emotivní příběh boje s psychickou nemocí. Pátým českým filmem prezentovaným letos v Benátkách bylo rekonstruované Ucho režiséra Karla Kachyni, uvedené v sekci Venezia Classici.

Ocenění ze 79. MFF v Benátkách

  • Hlavní cena Zlatý lev
    All the Beauty and the Bloodshed (Všechna ta krása a zabíjení), režie Laura Poitrasová, USA
  • Stříbrný lev za režii
    Luca Guadagnino – Bones and All (Kosti a všechno), Itálie
  • Velká cena poroty
    Saint Omer, režie Alice Diopová, Francie
  • Cena za nejlepší scénář
    Martin McDonagh – The Banshees of Inisherin, Irsko, VB, USA
  • Pohár Volpi pro nejlepší herečku
    Cate Blanchettová – Tár, režie Todd Field
  • Pohár Volpi pro nejlepšího herce
    Colin Farrell – The Banshees of Inisherin, režie Martin McDonagh
  • Zvláštní ocenění
    Džafar Panahí – No Bears, Írán
Autor:

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...