Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nejvíce šancí na Oscara má drama Oppenheimer, získalo třináct nominací

Trailer k filmu Oppenheimer foto: CinemArt

Americká filmová akademie zveřejnila výběr filmů, které mají šanci letos získat prestižní filmové ceny Oscar. Nejvíce nominací posbíraly loňské hity Oppenheimer, Barbie a Zabijáci rozkvetlého měsíce. Lily Gladstone se stala první herečkou indiánského původu nominovanou za hlavní roli. I letos bude v klání chybět český zástupce. Sošky vítězným tvůrcům předá Akademie v neděli 10. března.
  15:15aktualizováno  15:33

Snímek režiséra Christophera Nolana o „otci atomové bomby“ má z letošních uchazečů nejvíce nominací na ceny americké filmové akademie. Oppenheimer může pomýšlet na třináct Oscarů. Za ním je podle agentury AP komedie Chudáčci režiséra Jorgose Lanthimose, která jich má jedenáct, a dále s deseti historické drama Zabijáci rozkvetlého měsíce režiséra Martina Scorseseho. Ten si podle médií vysloužil už desátou nominaci na nejlepší režii. Kasovní trhák Barbie posbíral nominací osm.

Nejlepší snímek roku podle Americké filmové akademie vzejde ze skupiny American Fiction, Anatomie pádu, Barbie, Zimní prázdniny, Zabijáci rozkvetlého měsíce, Maestro, Oppenheimer, Minulé životy, Chudáčci a Zóna zájmu. Podle magazínu Variety se poprvé v dějinách Oscarů stalo, že jsou v hlavní kategorii nominovány tři snímky, které režírovaly ženy.

Mezi režiséry mají šanci Franouzka Justine Trietová, Martin Scorsese, Christopher Nolan, Řek Jorgos Lanthimos či Jonathan Glaser. Sošku pro nejlepšího herce v hlavní roli si odnese Bradley Cooper, Colman Domingo, Paul Giamatti, Cillian Murphy či Jeffrey Wright. Oscar pro herečku v této kategorii pak vzejde ze skupiny Annette Beningová, Sandra Hüllerová, Carey Mulliganová, Emma Stone a taktéž Lily Gladstone, která tak píše historii jako první takto nominovaná herečka indiánského původu.

Za herce ve vedlejší roli se o sošku střetnou Robert de Niro, Robert Downey Jr., Ryan Gosling a Mark Ruffalo. Mezi herečkami za vedlejší roli mají šanci Emily Bluntová, Danielle Brooksová, America Ferrera, Jodie Fosterová a Da’Vine Joy Randolphová.

Bratři neuspěli

V kategorii nejlepšího zahraničního filmu nebude ani letos soutěžit o cenu snímek českých tvůrců. Film Bratři neuspěl v užším výběru, který byl zveřejněn v prosinci. Mezi snímky, kterým se v této kategorii dostalo nominační pocty, je španělské Sněžné bratrstvo, italské Io Capitano či třeba japonské Perfektní dny. O cenu v této kategorii nemohl soutěžit již zmíněný francouzský film Anatomie pádu režisérky Justine Trietové. Film sice dostal dva Zlaté glóby, cenu za nejlepší evropský film a nově i oscarové nominace v hlavních kategoriích, Francie se však rozhodla vyslat do cizojazyčné kategorie historické drama Umění jíst a milovat.

Do letošního 96. ročníku soutěže Americké filmové akademie se podle jejího prohlášení přihlásilo přes 320 filmů. Soutěží se ve více než dvaceti uměleckých a technických kategoriích. Rozhodovali členové Akademie z rekordních 93 zemí. Loni Oscarům dominovala sci-fi podívaná Všechno, všude, najednou, která proměnila sedm z jedenácti nominací.

Autor:

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč