Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Oscaroví favorité míří do Berlína

Kultura

  10:35
Berlín - Od 9. do 19. února se německá metropole změní v místo s největší koncentrací filmových hvězd na světě. Svůj nový film na Berlinale přijede představit například muž, který se letos pokouší o oscarový hattrick - George Clooney.

Pavel Liška foto: Jan Zátorský, Lidové noviny

Kolekci zlatých a stříbrných medvědů si rozdělí dvacítka snímků, kterou výběrová komise zařadila do hlavní soutěžní sekce. O zahájení Berlinale se zítra večer postará jeden z nich: britsko-kanadské drama Snow Cake o zvláštním vztahu, jež vznikne mezi autistickou ženou (tu hraje Sigourney Weaverová) a mužem traumatizovaným po tragické autonehodě (Alan Rickman).

Soutěžit bude i životopisné drama Capote, které zaznamenává úsek ze života spisovatele Trumana Capoteho, kdy psal svůj slavný román Chladnokrevně. Poté co snímek - a hlavně představitel hlavní role - posbíral množství cen, si je těžké představit, že by si pro stříbrného medvěda za mužský herecký výkon šel někdo jiný než Philip Seymour Hoffman.
Konkurent mu možná vzejde z herecké sestavy snímku A Prairie Home Companion, pod nímž je podepsaný Robert Altman. Titul filmu odkazuje k proslulé rozhlasové show, která se v USA vysílala přes třicet let na pěti stovkách stanic. Vatraktivním obsazení figurují Meryl Streepová, Kevin Kline, Tommy Lee Jones, Woody Harrelson, John C. Reilly nebo Virginia Madsenová.

Čestný medvěd pro Wajdu

Australskou kinematografii v soutěži Berlinale zastupuje snímek Candy, v němž hraje Heath Ledger mladíka, který podlehne vášnivé lásce k jedné ženě a k heroinu. Dvaaosmdesátiletý Sidney Lumet představí krimidrama Find Me Guilty, k jehož natočení ho inspiroval skutečný příběh z mafiánského podsvětí. Do hlavní role obsadil Vina Diesela. Svou novinku Ľ ivresse du pouvoir v Berlíně uvede i klasik francouzského filmu Claude Chabrol. Obsazení jeho dramatu vévodí Isabelle Huppertová. Už poosmé si stoupl za kameru oblíbený italský herec Michele Placido, kterého si můžeme pamatovat jako komisaře Cattaniho ze seriálu Chobotnice. Soutěžit bude s krimidramatem Romanzo Criminale.

Čtyřmi snímky je v soutěži zastoupena domácí německá kinematografie, která v posledních letech zažívá silné období. Tradičně očekávané jsou i asijské snímky. Berlínské publikum uvidí například film Offside klasika íránské kinematografie Jafara Panahiho.

Množství atraktivních titulů najdeme i v hlavním programu mimo soutěž, kam jsou zařazovány pozoruhodné snímky, které se buď do soutěže nehodí, nebo jejích zařazení odporuje regulím přehlídky. To je třeba případ fantasy snímku Michela Gondryho The Science of Sleep s Gaelem Garciou Bernalem v hlavní roli nebo politického thrilleru Syriana, za nějž sbírá herecká ocenění George Clooney.

Efektní podívanou slibuje i historický snímek Terrence Malicka The New World s Colinem Farrellem nebo adaptace komiksu V For Vendeta, kterou natočil James McTeigue s Natalií Portmanovou a Hugem Weavingem.

Do hlavního programu se žádný český film - stejně jako v uplynulých letech - nedostal. Nicméně česká kinematografie bude na Berlinale zastoupena prostřednictvím Českého filmového centra. Na filmovém trhu se tu bude promítat devět českých snímků: například Štěstí, Šílení, Příběhy obyčejného šílenství, Román pro ženy, Doblba! nebo ještě čerství Rafťáci Karla Janáka. Na koprodukčním trhu bude hledat potenciální partnery pro svůj nový film Protektor režisér Marek Najbrt. Českým zástupcem na akci vycházejících hereckých hvězd Shooting Stars letos bude po Táně Vilhelmové, Anně Geislerové a Janu Budařovi Pavel Liška, který se v Berlíně představí producentům, zahraničním novinářům a castingovým agentům.

O tom, kdo si z Berlína odveze trofeje, bude rozhodovat porota pod vedením herečky Charlotte Ramplingové. V tuto chvíli je už jisté, že čestného medvěda za přínos kinematografii získá polský režisér Andrzej Wajda a britský herec Ian „Gandalf“ McKellen.

Autoři: