Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

V bondovkách jiskřila, hrála vědkyni i sekretářku. Zemřela Pamela Salemová

Kultura

  19:14
Ve věku 80 let zemřela hvězda stříbrného plátna Pamela Salemová. Proslavila ji například role sekretářky Eve Moneypenny v bondovce s Seanem Connerym Nikdy neříkej nikdy z roku 1983 či role vědkyně z kultovního britského seriálu Doctor Who.

Nad smrtí herečky truchlí mimo fanoušků i mnoho kolegů z herecké branže. Deník Metro napříkad uvedl vyjádření producenta Davida Richardsona. „Byla velmi laskavá. Vždy se zajímala o všechny kolem, od svých hereckých kolegů přes produkční tým až po hostující herce a návštěvníky.“

Svou lítost projevila i herečka Karen Gledhillová, která uvedla, že si byli velmi blízké. „Nejde ani slovy vyjádřit jak laskavá a štědrá Pamela byla. V 80. letech, když jsem získala svou první práci v televizi jako herečka, si mě vzala pod svá křídla a to jí nikdy nezapomenu,“ prohlásila Gledhillová.

Salemová se narodila v roce 1944 v Bombaji. V mládí žila v Německu kde studovala na univerzitě a vlastní hereckou kariéru pak odstartovala v Londýně. V Anglii měla podle zahraničních médií velmi blízko k divadlu. V 90. letech se přestěhovala do Los Angeles a zde jí uchvátil filmový svět.

Eve Moneypenny, kterou si Salemová v bondovce zahrála, pracuje jako sekretářka nadřízené Jamese Bonda známé jen jako M. Ve filmu si ráda s agentem s povolením zabíjet zaflirtovala, ale jejich vztah nikdy nepřerostl do vážnější podoby. Mimo Salemové si tuto postavu v dalších filmech zahrály kupříkladu Lois Maxwellová, Caroline Blissová a Samantha Bondová.

31. října 2020

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!