Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Pandy chtěly vyhynout, lidé jim to kazí, sdělí Češi v Cannes

Kultura

  14:00
PRAHA - Filmový festival v Cannes, jehož 66. ročník začne 15. května, nabídne i české krátké filmy a dokumenty. Sekce Cinéfondation, věnovaná mladým tvůrcům a jejich krátkým filmům, představí dva tituly: O šunce Elišky Chytkové a Pandy Matúše Vizára.

Animovaný snímek Pandy foto: nutprodukce.cz

Česká účast v oficiálním programu festivalu v Cannes je zajištěna dvěma krátkými animovanými filmy v sekci Cinéfondation, ve které komise vybírala 18 titulů z více než 1550 přihlášených z 277 škol z celého světa.

"Zařazení filmu O šunce do výběru sekce Cinéfondaton je pro nás ohromným zadostiučiněním. Jedním z cílů bylo prosazení českých filmů na mezinárodní festivaly krátkých filmů i na ty nejdůležitější včetně Cannes. To, že tam jsou dva tituly, je úžasné," komentovala to Markéta Šantrochová z Českého filmového centra.

O šunce, animovaný snímek Elišky Chytkové

Film O šunce vypráví příběh o tom, co se může stát, když se dítě dostane do pozice boha a změní nudný a šedý svět k obrazu svému. Tento lehce surrealistický film vznikl v produkci Univerzity Tomáše Bati. Režisérka Eliška Chytková říká, že film vznikl z čiré radosti.

Druhým snímkem jsou desetiminutové Pandy. Vznikly z provokativního nápadu, že pandy ve skutečnosti chtějí vyhynout, ale lidstvo se je stále snaží zachránit, aniž by o to ony samy stály. Absolventská práce studenta FAMU Matúše Vizára je satirickým pohledem na všechno možné, i na velkolepou otázku smyslu života.

K vidění budou i české dokumenty

Česká kinematografie bude v Cannes zastoupena také na filmovém trhu Marché du Film, a to pavilonem Českého filmového centra, který bude sloužit jako prostor k prezentaci filmových novinek, možností koprodukce se zahraničními producenty a servisu pro zahraniční štáby. Je zároveň zázemím pro české producenty k jednání se zahraničními distributory a zástupci festivalů.

Pavilon je sdílen se Slovenským filmovým institutem, jeho partnery jsou Asociace producentů v audiovizi, Barrandov Studio, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.

Novinkou je české zastoupení v Doc Corneru, programu, který funguje od loňska. Do videotéky Doc Corneru přihlásilo České filmové centrum 12 dokumentů. Po celou dobu této prestižní přehlídky budou připravené ke zhlédnutí kterémukoli z akreditovaných návštěvníků trhu. Jsou jimi Váňa, Vojta Lavička: Nahoru a dolů, Život s Kašparem, Šmejdi, Otázky pana Lásky, Rok bez Magora, Nazareth - Nekonečný rockový mejdan, Česká vesnice, Sametoví teroristé, Věra 68 a Láska v hrobě.

Z filmu Davida Vondráčka Láska v hrobě

Dva filmy (Nový život a Pevnost) přihlásil mezinárodní festival dokumentů v Jihlavě. I ten má v Cannes zastoupení včetně portálu pro distribuci dokumentů Doc Alliance Films, který má hlavní sídlo v ČR.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...