Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Papírový hlavy: Když mladí umělci interpretují undergroundovou poezii

Kultura

  10:44
Co mladí umělci vidí v básních Egona Bondyho, Milana Kocha nebo Ivana M. Jirouse? To přiblíží výstavní projekt Papírový hlavy v pražské Trafačce.

Jakub Janovský foto: Reprofoto

Výstava Papírový hlavy si podle organizátorů klade za cíl nový pohled na básnickou tvorbu českého undergroundu z doby před rokem 1989 očima mladých výtvarných umělců.

Tomáš Kofroň

Prostředkem ke generačnímu propojení se staly básnická tvorba a výtvarné umění. Texty undergroundových básníků Egona Bondyho, Milana Kocha, Pavla Zajíčka, Petra Lampla, Věry Jirousové, Ivana M. Jirouse, Roberta Wittmanna a Jana Hedla posloužily jako inspirace dvaceti umělcům do 35 let, kteří je výtvarně zpracovali.

Markéta Korečková

"Těmto textům je společná existenciální tematika a důraz na zcela svobodné nahlížení životní reality. V tvorbě undergroundových básníků se často opakoval motiv pohledu na okolní svět "reálného socialismu", který jim připadal jako jedno velké panoptikum, v němž různí paňácové hrají své podivné hry. Lepší vyjádření tohoto pocitu než najdeme v názvu Wernischovy básně Papírový hlavy bychom asi těžko hledali." vysvětlil název projektu publicista Josef Rauvolf, který výstavu i zahájí. Na vernisáži zahraje také legendární skupina Plastic People of the Universe.

Jakub Janovský

Na výstavě představí svá díla Michal Cáb, Michal Cimala, Veronika Daňhelová, Adéla Doušová, Karolína Heřmánková, Markéta Hlinovská, Anna Hulačová, Matěj Hájek, Jakub Janovský, Tomáš Kofroň, Markéta Korečková, David Landa, Silvie Milková, Jakub Musil, Marko Pajič, Magdaléna Peševa, Jan Šimánek, Pavel Tichoň, Jan Wolfchen Vlček a Katka Zochová.

Papírový hlavy

Galerie Trafo (Kurta Konráda 1, Praha 9) 16. 9. – 3. 10. 2010
Cafe galerie Decada (Vacínova 10, Praha 8) 16. 9. – 10. 10. 2010
Vstup zdrama

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!