Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Tradiční pašije v bavorské vesnici, které mají chránit před morem, byly zrušeny kvůli koronaviru

Pašije v Oberammergau foto: Brigitte Maria Mayer

Oberammergau - Pašijové hry jsou známou tradicí v mnoha křesťanských zemích. V rámci Evropy jsou jedněmi z nejslavnějších pašijové hry v Oberammergau, malém bavorském městečku, kde se konají již 386 let. Letos ale byly kvůli pandemii Covid-19 odloženy.
  16:22

„Pokud budeme ušetřeni, každých deset let uspořádáme pašijovou hru,“ zařekli se obyvatelé vesničky Oberammergau v době, kdy Evropu svíraly spáry dýmějového moru. Jejich prosba byla vyslyšena - od roku 1633, kdy svůj slib učinili, mor se během jednoho roku ve vesnici téměř vytratil. První hra se konala v roce 1634, přesně, jak slíbili.

V současnosti se hra koná každý rok, který končí nulou. Do pašijí se zapojuje dohromady až 2000 herců, muzikantů a techniků, všichni z Oberammergau. Další pašije se měly odehrát tento rok - jenže plány se mění.

Pandemie související se šířením nového typu koronaviru zasáhla i produkci pašijí v Oberammergau. Oproti původnímu plánu, kdy hra měla začít 16. května, nakonec byla odložena až na rok 2022, uvedli organizátoři. Jde o čtvrtý zásah do organizace pašijí v historii. V roce 1770 byly pašije zakázány v celém Bavorsku, v roce 1920 Oberammergau odložilo hru o dva roky kvůli následkům první světové války. V roce 1940 byly hry zrušeny kvůli druhé světové válce. Letos je to ale poprvé, kdy byla hra odložena kvůli nemoci.

Pašije v Oberammergau nejsou jedinou kulturní akcí, která byla kvůli koronaviru zrušena. Letos se nebude konat ani tradiční evropská pěvecká soutěž Eurovize nebo slavný anglický hudební festival Glastonbury.

Autor: