Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel Pavel Zajíček. V čele DG 307 se stal ikonou českého undergroundu

Pavel Zajíček s kapelou DG307 při vystoupení, na kterém převzal 6. června v Praze z rukou šéfredaktorky RR Terezie Pokorné Cenu Revolver Revue za rok 2013 | foto: ČTK

Premium
Ve věku 72 let v úterý zemřel spisovatel, hudebník, výtvarník, zakladatel souboru DG 307 a signatář Charty 77 Pavel Zajíček. Informoval o tom na sociálních sítích publicista Vladimír Drápal, podle kterého se Zajíček delší dobu v Praze léčil s vážnou nemocí a v posledních dnech i se zápalem plic. Umělec patřil k významným představitelům českého undergroundu.

Básník, textař, hudebník, výtvarník a příležitostný herec Zajíček byl spolu s Ivanem Jirousem, Egonem Bondym a Mejlou Hlavsou považován za nejvýznamnější postavu československé nezávislé kultury. „Zanechal po sobě stopu v podobě díla, které ovlivnilo celé generace mladých lidí,“ napsal o něm v úterý večer na Facebooku Drápal.

Pavel Zajíček se narodil 15. dubna 1951 v Praze. S Mejlou Hlavsou, jinak též kapelníkem The Plastic People Of The Universe, založil roku 1973 experimentální hudební formaci DG 307. Jejich autentická tvorba byla syrová a neučesaná. Velkou měrou k tomu přispívaly právě Zajíčkovy básnické texty.

V sedmdesátých letech prošel řadou dělnických profesí, myl okna, stavěl kulisy i domy, kácel stromy. V roce 1976 byl odsouzen v procesu s českým undergroundem a strávil rok ve vězení. Po propuštění podepsal Chartu 77 a pokračoval v tvorbě pro DG 307. Osmdesátá léta prožil v emigraci ve Švédsku a Spojených státech, natrvalo se do Čech vrátil v roce 1995.

V průběhu devadesátých let vydal Zajíček s DG 307 alba Uměle ochuceno, Kniha psaná Chaosem nebo Šepoty a výkřiky. Jeho texty byly publikovány v samizdatu nebo v exilových časopisech, ve sbornících, po sametové revoluci vyšly i knižně, stejně jako sbírka poezie Kniha měst.

„Zajíčkovy texty, psané vesměs hovorovým jazykem a fonetizujícím pravopisem, jsou naléhavými výpověďmi prostoupenými chiliasmem a prorockou autostylizací, místy inspirovanou raným křesťanstvím. Za perziflážemi, primitivismy a vulgarismy, za ostentativním pohrdáním konzumentskou společností se ovšem skrývá silný náboj etický; patrná je také autorova neustálá konfrontace s vědomím pomíjejícnosti a smrti,“ uvedl Martin Machovec, autor zajíčkovského hesla ve Slovníku české literatury.

K novějším publikačním počinům Zajíčka patří knihy Pohádka se špatným koncem a Všechno je úplně jinak... Mimo to se účastnil i několika výstav a hrál ve snímcích Knoflíkáři režiséra Petra Zelenky či ...a bude hůř Petra Nikolaeva.

„Vše, co člověk dělá a věří tomu, stojí za to. Nevím, proč to tak je. Ale v tom, že ty věci jsou, že se odehrávají, je jejich cennost,“ tvrdil umělec, který po návratu do vlasti neměl ani nárok na důchod, po mozkové mrtvici pak ani na ten invalidní, a tak se mu přátelé skládali na invalidní vozík, na který byl upoután. V říjnu 2023 mu bylo uděleno čestné občanství hlavního města Prahy.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...