Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Piráti nejen z Karibiku. Hackeři ukradli snímek před premiérou a chtějí výkupné

Kultura

  18:00
Hackerům se údajně podařilo ukrást digitální kopii snímku Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta, který má mít americkou premiéru až 25. května. Hackeři vyhrožují studiu Disney, že pokud jim nezaplatí, budou film po částech vypouštět na internetu.

Snímek Piráti z Karibiku. Salazarova Pomsta. foto: Falcon

Magazín The Hollywood Reporter přišel s informací, že studiu Disney byl ukraden film, kterou následně Bob Seger, výkonný ředitel společnosti, potvrdil. Hackeři požadují studiem Disney nespecifikovanou částku v Bitcoinech, nebo hrozí vypouštět v pravidelných intervalech části filmu. Seger sice nespecifikoval, o který film se jedná, ale serveru deadline.com se podařilo zjistit, že jde o nejnovější dobrodružství kapitána Jacka Sparrowa (Johnny Depp).

Snímek Piráti z Karibiku. Salazarova Pomsta.
Snímek Piráti z Karibiku. Salazarova Pomsta.

Piráti z Karibiku: čtvrtá runda je nabraná ze dna

Není to ovšem ojedinělý případ. V dubnu skupina hackerů ukradla celou pátou sérii seriálu Orange is the New Black z produkce společnosti Netflix. Když Netflix odmítl zaplatit, zloději opravdu seriál na internet vypustili. Hector Monsegur, zaměstnanec FBI a bývalý hacker, ve vyjádření pro deadline.com vysvětluje: „Všechny tyhle firmy jako Disney, Netflix a Discovery mají určitě dobré bezpečnostní týmy. Časy se ale mění. Když dříve ukradli film, hned se objevil na pirátských a torrentových serverech jako thepiratebay.se ke stažení. Dnes jsou na vzestupu vyděračské praktiky a softwarové viry. Firmy budou muset platit za to, aby se dostaly zpět ke svému duševnímu vlastnictví (intellectual property). Všechny firmy teď budou mít problémy s ochranou svého duševního vlastnictví.“

Salazarova pomsta je již pátým snímkem ze série Piráti z Karibiku. První díl Prokletí Černé perly z roku 2003 ustanovil jednu z nejúspěšnějších značek studia Disney. V roce 2007 dostal druhý díl Truhla mrtvého muže (2006) Oscara za nejlepší vizuální efekty.

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...