Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Platinová perla bílé spodiny

Kultura

  12:34
PRAHA - Blondýna s alabastrově bílou pletí a rudými rty. Nad její fotografií se třeba ušklíbnete, ale pokud je vaší dceři mezi deseti a patnácti lety, je zpěvačka Gwen Stefani velmi pravděpodobně jejím idolem. Příští sobotu v Praze zakončí své úspěšné světové turné.

Gwen Stefani foto: AFP

S Madonnou, tou pracovitou, cílevědomou a tvrdohlavou blondýnou starší hudební generace, ji spojuje původ v americké rodině katolíků s italskými kořeny. A přestože se Gwen Stefani vzhledem zas tak moc neliší od dospělejší verze panenky Barbie, jako zpěvačka s dvěma světově úspěšnými sólovými deskami i majitelka oděvních značek L. A. M. B. a Harajuku Lovers Line svými nápady výrazně určuje to, co se bude poslouchat a nosit.

Půvabu Gwen Stefani ovšem nepodléhají jen ti, pro něž může být osmatřicetiletá Kaliforňanka, původně stojící v čele kapely No Doubt, vzorem. Jedním z jejích příznivců je například Michal Nanoru, šéfredaktor časopisu Hype. Svoji zálibu vysvětluje takto: „Češi jsou, známá věc, šedáci. Šedivou mají pleť, šedivě se oblékají, šedivě myslí, šedivě volí a každá cesta z Ruzyně vám připomene, proč je z princezny Myší kožíšek nesmrtelný evergrey. Jak potom nemilovat androgynní bytost, která na pódiu dělá kliky a platinové lokny předválečného Hollywoodu nosí na ramenou olympijského plavce?“

Z té holky šel strach

S kapelou No Doubt, v níž zpívala od roku 1992, vstoupila do povědomí za hranicemi USA deskou Tragic Kingdom, obsahující hity Don’t Speak, Just a Girl nebo Spiderwebs. „Asi jako všichni, všiml jsem si jí v roce 1996 se skladbou Don’t Speak,“ vzpomíná Nanoru. „Už to bylo dost divné. Křehká písnička, krásná holka v šatečkách, s mrkačkama a pusinkou, všechno v pořádku.

Ale do toho filmového klipu někdo nastříhal koncertní video, kde téměř nahá, zelenožlutá potem a světly kope kolem sebe a skáče s takovou agresivitou a chlapskou motorikou, že jsem se jí bál. Ani hlava Marilyn Monroe nebo Jean Harlow s nalepovacími řasami a skleněnými slzami mě nezbavovala strachu z toho, co začínalo pod bradou - skinheadská holka a perla bílé spodiny. Netvrdím, že by Gwen byla druhá strana Marilyna Mansona, ale přemýšlel bych o tom. Na druhou stranu mezi všemi těmi rockery a riot girls byla jak Debbie Harry mezi pankáči,“ popisuje svůj tehdejší dojem Nanoru.

S No Doubt následovala ještě alba Return To Saturn (2000) a Rock Steady (2001), výrazný úspěch ovšem Gwen Stefani čekal po vydání první sólové desky Love. Angel. Music. Baby. v roce 2004. Na albu spolupracovala producentka a skladatelka Linda Perry, člen dvojice OutKast André 3000, dvojice futuristických hiphoperů Neptunes. Ještě o rok dříve spustila svoji oděvní a designérskou značku nazvanou L. A. M. B. podle počátečních písmen v názvu desky, později ještě přišla se značkou Harajuku Lovers pro méně majetné ctitele svých nápadů a tvořivosti, nazvané podle japonských tanečnic, s nimiž vystupuje na koncertech. Ačkoliv je, co se slávy týká, Stefani srovnatelná s průmyslníky typu raperů Kanyeho Westa či Jaye-Z, jak podotkla nedávno v rozhovoru pro deník Guardian, za kolekcemi obou značek stojí tým pouhých pěti lidí.

V Praze uvidíme Gwen Stefani za týden - koncertem v Sazka Areně zakončí turné ke svému druhému sólovému albu Sweet Escape.  Od 21. dubna, kdy v Las Vegas turné k desce Sweet Escape začalo, plnila haly v Severní, Střední a Jižní Americe, na Novém Zélandu, Blízkém východě a v Evropě. Přitažlivost „obyčejné holky v neobyčejném světě“, jak o sobě zpívá na nové desce, má podle Michala Nanoru několik důvodů. „Víc než kdokoliv jiný, včetně Madonny, dokázala Gwen spíchnout charakteristický styl, pendlovat mezi rock’n’rollem a glamourem, a přitom si pořád udržet rozvernost ulice. A taky lehce idiotskou komiksovost amerických subkultur. Na rozdíl od Madonny se ale té hře s genderovými stereotypy a populární ikonografií směje už na pódiu. Její repertoár po No Doubt je pak vedle té taškařice vlastně podružný.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!