Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Ples v opeře vynesl na charitu rekordních 745 tisíc korun

Kultura

  7:48
PRAHA - Rekordních 745.000 korun vynesl na charitativní účely Nadace Terezy Maxové dětem a projektu Srdcerváči.cz letošní Ples v opeře, který se konal v noci ze soboty na neděli v historické budově Státní opery Národního divadla v Praze.

Mezi hosty se objevili například Tereza Chlebovská, která zvítězila v soutěži Česká Miss pro rok 2012, slavný hokejový brankář Dominik Hašek, herečka a moderátorka Iva Pazderková nebo pražský primátor Tomáš Hudeček. foto: ČTK

Loni šlo o částku 580.000 korun, předloni byl výnos o 62.000 korun vyšší. Finance pořadatelé plesu získali díky aukci, v ní například možné získat knihu od zpěváka Bryana Adamse s osobním věnováním nebo luxusní červenou sofu.

Výraznou položkou k výtěžku přispěl tenista Radek Štěpánek. Částka za jeho dres, raketu a slib hodinového tréninku se z vyvolávací ceny 15.000 korun vyšplhala na 205.000 korun.

Netradiční valčík opěrního pěvce

Hvězdou plesu byl v tomto roce britský operní pěvec Paul Potts. Zaujal nejen svým hlasem, ale také netradičním pojetím valčíku. Potts odstartoval ples úderem do gongu a poté mimo jiné těžko rozpoznatelnou češtinou zazpíval árii Prince z Dvořákovy Rusalky. Při úvodním tanci na melodii Na krásném modrém Dunaji s ředitelkou plesu Zuzanou Vinzensovou obecenstvu dokázal slova své manželky, že "při tanci má obě nohy levé".

V Praze se 8. února konal tradiční Ples v opeře.

Bývalý prodavač mobilů v průběhu večera ještě zazpíval Nessum Dorma z posledního aktu opery Turandot Giacoma Pucciniho, s níž se stal v roce 2007 vítězem historicky první série televizní show Británie hledá talent. V květinami vyzdobeném sálu v dalším programu své umění předvedli také tanečníci Jiří Bubeníček nebo Barbora Kohoutková.

Ples měl oficiální název Strauss, Strauss a opět Strauss. Tématem byl především Richard Strauss, od jehož narození uplyne 150 let. Tématu odpovídalo i občerstvení, které například nabídlo telecí hřbet pečený na nízkou teplotu s vídeňskou omáčkou s hříbky a domácími noky.

Tradice Plesu v opeře

Ředitel pražského Národního divadla Jan Burian v úvodním slově připomněl, že tradice Plesu v opeře, který se letos koná pojedenácté, vychází ze slavného plesu ve Vídni.

"V době vzniku historické budovy Státní opery byla hlavním městem Vídeň a na stavbě se podíleli naši tehdejší němečtí a židovští spoluobčané," podotkl.

Ples v opeře opět moderoval Marek Eben. Vstupenky, které stály od 2500 do 15.000 korun, byly prakticky vyprodané. Mezi hosty se objevili například Tereza Chlebovská, která zvítězila v soutěži Česká Miss pro rok 2012, slavný hokejový brankář Dominik Hašek, herečka a moderátorka Iva Pazderková nebo pražský primátor Tomáš Hudeček.

Autoři: ,

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...