Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Podnikavá dívka s mopem. Film Joy stojí a padá s výkonem Jennifer Lawrencové

Kultura

  7:00
Jennifer Lawrencová jako odhodlaná podnikatelka hledá a zřejmě nachází štěstí ve filmu Joy, který hledá, ale nenachází vlastní uspokojivý tvar.

Nelehké dobývání maskulinního světa. Jennifer Lawrencová jako vynálezkyně a podnikatelka Joy Manganová. foto: Cinemart

Kina v posledních měsících ovládly neohrožené ženy. Furiosa ze Šíleného Maxe, Katniss z Hunger Games nebo Rey ze Star Wars. O příhodné završení roku, v němž se ve filmech probudila ženská síla, se postaral nejnovější snímek Davida O. Russella (Terapie láskou,Špinavý trik). Dějový rámec tragikomedie s lehce vánočním nádechem, která do amerických kin vstoupila na Boží hod, poskytl životní příběh podnikatelky Joy Manganové. Přestože si do dnešních dnů nechala patentovat přes stovku vynálezů, největší slávu jí přinesl „zázračný“ střapcový mop. Právě jeho svízelné uvádění na trh film sleduje.

Jennifer Lawrencová ve filmu o vynálezkyni mopu Joy.

Již jako mladá dívka má Joy o svých prioritách jasno. Věří, že k životní spokojenosti jí nepomůže princ, nýbrž vymýšlení výrobků usnadňujících druhým život. O sedmnáct let později je z Joy (Jennifer Lawrencová) svobodná matka dvou dětí, která nevymyslela nic revolučnějšího než fluoreskující psí obojek. Neschopnost naplnit vlastní potenciál sdílí se svými rozvedenými rodiči. Matka (Virginia Madsenová) neopouští ložnici, kde jí od rána do večera dělají společnost laciné telenovely. Otce (Robert De Niro) pro změnu se slovy „Já už ho dál nechci“ zrovna opustila další partnerka a Joy nezbývá, než bezprizornímu rodiči poskytnout azyl ve sklepě, kde již přebývá Joyin bývalý manžel (Édgar Ramírez), neúspěšný venezuelský zpěvák.

Zprvu to vypadá, že Joyiným hnacím motorem bude, stejně jako v případě dřívějších Russellových filmů, interakce mnoha nekompatibilních jedinců, snímaná neúnavnou kamerou. Hrdinka permanentně obklopená vzájemně se překřikujícími příbuznými nemá čas se zastavit, utřídit si myšlenky a dát svému životu, zprvu roztěkanému stejně jako samotný film, jasný směr. Její ubíjející svět černé, bílé a chladně modré však začne ožívat barvami poté, co se po jednom z úniků do říše fantazie definitivně rozhodne vystoupit z bezpečné ulity a vzkřísit svůj dětský sen. Bez předchozích zkušeností, zato s namalovaným návrhem jedinečného mopu, se vrhá do podnikání.

Boření princeznovského mýtu

Udržet v rovnováze štěstí v životě a štěstí v podnikání pro Joy nebude snadné vzhledem k nevalné podpoře rodiny a uzavřenosti maskulinního světa velkého byznysu, zosobňovaného karikaturou přehnaně sebevědomého televizního producenta (Bradley Cooper). Podobně jako Terapii láskou nebo Špinavý trik také Joy můžeme díky tomusledovat coby souboj pohlaví inspirovaný komediemi z éry klasického Hollywoodu. Oproti dřívějšku ovšem vzájemná nevraživost není záležitostí jednoho nebo dvou párů, nýbrž celé přísně hierarchizované společnosti.

Joy Manganová

Skutečná Joe Manganová se narodila roce 1956 v Brooklynu v New Yorku. Už jako teenager, když pracovala ve zvířecí nemocnici, vymyslela ochranný svítící obojek pro psy, zůstalo ale jen u nápadu. Vystudovala obchod Pace University a prošla různými zaměstnáními, zatímco jako rozvedená matka vychovávala tři děti. Dala si patentovat více než 100 vynálezů. Prvním z nich byl v roce 1990 "Miracle Mop“, který nejdřív prodávala jen v místním obchodě na Long Islandu. Prodej se výrazně zvedl poté, co Joy uzavřela smlouvu s teleshoppingovým kanálem QVC a osobně představila produkci v televizi. K jejím dalším vynálezům patří například „Huggable Hangers“ ramínka na šaty potažená sametovou látkou proti klouzání, jejich úzký profilm zároveň šetří místo ve skříni. (zdroj: Wikipedia.org)

Joe Manganová se podílela na vzniku filmu Joy jako výkonná producentka.

S představením mopu se film zároveň posouvá od ztřeštěné konverzační komedie směrem k vnímavému portrétu ženy sebevědomě odmítající tradiční role nabízené ve velkém matčinými mýdlovými operami. Již úvodní černobílé záběry strnulých telenovelových herců, výstižně kontrastující s energičností hlavní hrdinky, napovídají, že střetávání jednorozměrného televizního univerza s komplexní všednodenní realitou bude leitmotivem filmu.

Přestože ji naivní pohádkové příběhy fascinují, Joy jimi předkládané recepty na štěstí odmítá. Nejenže nehodlá trpně čekat na Pana Dokonalého, zároveň nechce společně s produktem nabízet také své tělo – i během natáčení teleshoppingu, jež film obohacuje o nedomrlou mediálně satirickou rovinu, upřednostňuje praktické oblečení před elegantními dámskými šaty. Ambivalentní nádech dodává protagonistčin šatník závěru filmu, jenž proti sobě staví úspěch v podnikání a odcizení se sobě samému, potažmo finanční soběstačnost a zpřetrhaná rodinná pouta.

Joy

USA 2015

Scénář a režie: David O. Russell

Kamera: Linus Sandgren

Hudba: West Dylan Thordson, David Campbell

Hrají: Jennifer Lawrencová, Bradley Cooper, Robert De Niro, Virginia Madsenová, Isabella Rosselliniová, Édgar Ramírez

Premiéra 7. 1.

Jestliže Russellova třetí spolupráce s jeho pětadvacetiletou múzou přes svou stylistickou různorodost a tematickou rozkošatělost nakonec drží pohromadě a neztrácí dech, jde zejména o zásluhu samotné Jennifer Lawrencové. Jedna z nejlépe placených filmových hereček současnosti si svým sebejistým přecházením mezi komediální a tragickou polohou dokáže podmanit předkamerový prostor se samozřejmostí legend amerického filmu, jako byla Katharine Hepburnová nebo Barbara Stanwycková. Díky ní tomuto inspirativnímu příběhu ženské emancipace pravděpodobně odpustíte kolísavé tempo, nenaplněný vypravěčský potenciál i skokové změny nálad.

Nelehké dobývání maskulinního světa. Jennifer Lawrencová jako vynálezkyně a...
Otce hlavní hrdinky si ve filmu Joy zahrál Robert De Niiro.
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...