Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Portrét od Rembrandta k mání za 25 milionů liber

Kultura

  17:46
LONDÝN/PRAHA - Aukční síň Christie's draží cenný Rembrandtův obraz, který byl 40 let schovaný v soukromé sbírce.

Portrét od Rembrandta se může na aukci síně Christie's vydražit až za 25 milionů liber (přes 696 milionů korun). foto: Reuters

Portrét hloubavého mladého muže s nadzvednutým obočím a ironickým úsměvem podle se odhadu expertů stane nejdráže prodaným Rembrandtovým dílem. Jeho cena se může vyšplhat až na 25 milionů liber (přes 696 milionů korun).

Portrét neznámého muže sice nebyl vystavován od roku 1970, ale rozhodně má za sebou zajímavou historii. Desítky let byl majetkem jednoho z nejbohatších mužů na světě – George Huntingtona Hartforda II.. Koupil ho, když mu bylo teprve 21 let a vyjádřil se o něm jako o "největším Rembrandtově portrétu, který kdy viděl".

V 50. letech jej věnoval Kolumbijské univerzitě v New Yorku, kde visel i během studentských protestů v roce 1968. Studeti tehdy asi na týden obsadili univerzitní budovu, ale dvěma policistům dovolili cenný obraz odnést do bezpečí. O několik let později dílo univerzita prodala asi za milion liber neznámému sběrateli.

Obraz se bude dražit 8. prosince v Londýně.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...