Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

‚Nové‘ foglarovky? Použití výrazu kluci by bylo nežádoucí aktualizací, říká šéfredaktor nakladatelství

Kultura

  18:00
PRAHA - Nakladatelství Albatros se rozhodlo vydat všechna stěžejní díla Jaroslava Foglara. Čerstvě v reedici vyšel oblíbený román Hoši od bobří řeky, na letošní rok se plánuje také Chata v Jezerní kotlině. „Myslíme si, že nové vydání potěší dostatek odrostlých i dorůstajících čtenářů,” říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz šéfredaktor nakladatelství Petr Eliáš.

Obálka knihy Hoši od Bobří řeky. foto: Ester Kuchynková/Albatros

Lidovky.cz: Mají dnes foglarovky, co říct současné generaci, která tráví mnohdy čas u počítačů, než někde venku?
Jsem přesvědčen, že mají. Sám Foglar brojil proti zahálce, volal po aktivitě, nabádal k tomu, aby čtenáři a čtenářky hledali dobrodružství na každém kroku, všude kolem sebe. Mluvil k mladým lidem, kteří podle něj potřebovali vytrhnout z nečinnosti a něco zažít. Myslím, že v určitém ohledu se jeho publikum zase tolik nezměnilo.

Lidovky.cz: Jak moc jste museli redakčně zasahovat do Foglarových děl?
Foglarovo dílo vznikalo několik desítek let a jednotlivé romány se od sebe stylisticky poměrně dost liší. Nedá se tedy obecně říct, jak zásadní zásahy jsou potřeba. V některých knihách jsou to jen drobnosti, v jiných třeba i syntaktické nebo stylistické úpravy – vždy však citlivě a s respektem k autorskému stylu.

Šéfredaktor nakladatelství Albatros Petr Eliáš.

Lidovky.cz: Před časem jste mluvili o tom, že třeba takový výraz hoši, určitě nezmizí. Narazili jste na podobně řekněme starší výraz, který musel v knize zůstat?
Obecně lze říct, že pokud je Foglarem použitý výraz srozumitelný, neměníme ho, byť třeba zní mírně archaicky. Například vedle slova „hoši“ používá Foglar také synonymum „chlapci“. Obojí v textu necháváme, protože například slovo „kluci“ by bylo nežádoucí aktualizací.

Lidovky.cz: Jak dlouho zabraly přípravy?
První kniha z řady či edice je v tomto směru nejnáročnější, protože předpokládá mnoho rozhodnutí, která mají vliv i na následující knihy. Příprava knihy Hoši od Bobří řeky trvala asi rok a půl.

Lidovky.cz: Už dříve jste uvedli, že Foglar je pro Albatros stejně důležitý jako nákup práv k Harrymu Potterovi před dvaceti lety. Čekáte, že vzbudí mezi mladými čtenáři stejnou odezvu nebo sázíte i na nostalgii těch starších?
Směle počítáme s obojím. Víme, že nová podoba nevzbudí nadšení u všech dlouholetých fanoušků a stejně tak nepodléháme iluzi, že bychom Foglarem oslovili všechny současné děti. Ale myslíme si, že nové vydání potěší dostatek odrostlých i dorůstajících čtenářů.

Lidovky.cz: Co stálo za rozhodnutím Albatrosu oslovit pro každou z knih jiného ilustrátora?
S tímhle nápadem přišla Skautská nadace Jaroslava Foglara, která je nám ve vydávání Foglarova díla partnerem. Nám se ten nápad zalíbil a milerádi jsme na něj přistoupili.

Lidovky.cz: Podle čeho jste si jednotlivé ilustrátory vybírali?
Vybíráme výtvarníky, kteří mají k Foglarovi vztah a lze o nich říct, že minimálně část jejich tvorby má komiksový charakter. Rádi bychom, aby ilustrace k novým foglarovkám byly dynamické a tvořily tak protiváhu spíše popisným starším ilustracím. Proto jsme se rozhodli lovit v komiksových vodách.

Spisovatel Jaroslav Foglar.
Spisovatel nemovitost stejně jako autorská práva ke svým dílům odkázal nadaci,...

Lidovky.cz: Vedle knih by se měli dostat do prodeje také deníky, skautské příručky či hry. Můžete přiblížit právě podobu oněch her?
Je pravda, že Jaroslav Foglar vytvářel i deskové hry, ale ty zatím nechystáme. Jde spíše o celotáborové i menší hry, které Foglar vymýšlel pro vlastní oddílovou činnost.

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...