Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Premiéra skladby zabila autora. Teď zazní v Šumperku

Kultura

  17:00
ŠUMPERK/PRAHA - Klášterní hudební slavnosti v Šumperku a v dalších lokalitách severní Moravy začínají již tuto neděli a potrvají do 15. července.

Patronka Klášterních slavností Gabriela Demeterová foto: archiv LN - Jan Zátorský

Zahajovací koncert Klášterních slavností se koná ve 20 hodin v prostorách klášterního kostela Zvěstování Panny Marie v Šumperku. Středoevropskou premiéru tu bude mít provedení dvou skladeb Te Deum od francouzských barokních skladatelů Marca-Antoina Charpentiera a Jeana Baptista Lullyho v podání souboru Musica Florea.

Při dávné premiéře Lullyho skladby Te Deum došlo k politováníhodné události: Autor se zranil dirigentskou holí do nohy a na následky tohoto zranění později zemřel. Zda bude obdobná dirigentská hůl použita i při šumperském provedení, se pořadatelé nezmiňují - sílu hudebního zážitku však tato okolnost pochopitelně neovlivní.

Charpentierovo Te Deum je zase zajímavé tím, že bylo mimo jiné inspirací pro znělku Eurovize, kterou Evropská vysílací unie používá od roku 1951.

Dostaveníčko s madame Pompadour

Další koncerty Klášterních slavností jsou na programu 3. a 4. července v Jeseníku v kapli a v Šumperku v klášterním kostele, večer Klavírních kvintetů Dimitrije Šostakoviče a Antonína Dvořáka v provedení Doležalova kvarteta a švýcarské klavíristky Birgit Farnetové.

Festival se též přesune do Uničova, kde nabídne večer s tancem a hudbou období vlády francouzských králů Ludvíka XIV. a Ludvíka XV. pod názvem Dostaveníčko s madame Pompadour. Renesanční písně s loutnou zazní 8. 7. v Loučné nad Desnou v nově zrekonstruované zámecké oranžerii a 9. 7. v koncertním sále na zámku v Bludově. V programu Hudba Shakespearovy doby se návštěvníkům koncertu představí anglický loutnista Brian Wright a česká mezzosopranistka Jarmila Chaloupková.

Marian Roden čte Beethovenovy dopisy

Patronka festivalu Gabriela Demeterová vystoupí na třech koncertech (10.–12. 7.) v Šumperku v klášterním kostele, v Zábřehu v kostele sv. Barbory a v Jeseníku. Spolu s hercem Marianem Rodenem a klavíristkou Norou Škuta uvede pořad Ludwig van Beethoven – Hudba a duše génia, kde zazní skladatelovy sonáty, úryvky z korespondence, ale také vyprávění o jeho životě.

Festival uzavře 15. 7. Gregoriánský chorál a středověké zpěvy v podání ženského vokálního souboru Tiburtina Ensemble.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...