Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Přijíždějí Mudhoney, legendy grunge, které ovlivnily Nirvanu

Mudhoney foto: Scrape Sound

Pražský koncert seatleských Mudhoney se měl původně konat v době covidu, turné však muselo být zrušeno a náhrada připadá právě na úterý 4. října letošního roku.
  6:00

V Lucerna Music Baru kapela zahraje nejen z přelomového alba Every Good Boy Deserves Fudge. Třicáté výročí jeho vydání oslavilo ikonické vydavatelství Sub Pop Records, u něhož vydávaly své první nahrávky prakticky všichni představitelé rockové vlny grunge, která zachvátila svět na začátku 90. let, rozšířenou a remasterovanou luxusní edicí.

Mudhoney v pozdějších 90. letech nezávislou scénu opustili, tři alba vydali u velké firmy Reprise, aby se s příchodem nového století do mateřské seattleské náruče opět vrátili a jsou jí věrní dodnes. Zatím poslední album Digital Garbage zde vydali v roce 2018. Ještě letos by se snad měli připomenout novým titulem.

Tomu ovšem předchází aktuální evropské turné, na němž podle dostupných zpráv z předešlých koncertů poctivě procházejí celou svoji diskografii a připomínají každou z jejích položek alespoň jedním nebo dvěma songy. Zároveň na jejich energii není fakt, že kapela vznikla v roce 1988 a z pozice ostrých hochů, o nichž s úctou hovořili i členové Nirvany, se propracovala do pozice legend, vůbec znát.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...