Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Proč se přiznal až teď? zlobí se na Grasse

Kultura

  7:41
BERLÍN/PRAHA - Obrovské pozdvižení vyvolalo sobotní přiznání předního německého spisovatele a nositele Nobelovy ceny za literaturu Güntera Grasse, že byl za války členem elitních jednotek SS.

Günter Grass foto: KAI-UWE KNOTH ČTK

Proslulému literátovi hrozí odebrání mnoha čestných cen, které dostal za svou celoživotní tvorbu, včetně Ceny Karla Čapka českého PEN-klubu.

Polský Gdaňsk, kde se Grass v roce 1927 narodil, zvažuje, zda slavnému spisovateli odebere čestné občanství. Přední německý odborník na období nacismu Joachim Fest se pro deník Bild pozastavil nad tím, „jak se někdo může právě v otázkách nacismu povyšovat na svědomí národa - a teprve potom přiznat, že v tom byl sám namočen“.

Grassův životopisec Michael Jürgs zpochybnil morální hodnotu spisovatelova celoživotního díla a netajil se tím, že pociťuje „osobní zklamání“.

Grass hovořil o svém působení v SS poprvé v rozhovoru, který poskytl sobotnímu vydání německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Uvedl, že už jako patnáctiletý se chtěl přihlásit k námořnictvu. Povolávací rozkaz však obdržel až v zimě roku 1944, a poté narukoval k jednotkám 10. obrněné divize v Drážďanech.

Literární kritik Hellmuth Karasek je přesvědčen, že kdyby se Grass ke členství v SS přiznal dříve, ohrozil by své šance na udělení Nobelovy ceny. „Akademie by Nobelovu cenu podle mě neudělila někomu, o kom by bylo známo, že ve svém mládí byl ve Waffen-SS a dlouho to zamlčoval,“ uvedl Karasek v rozhovoru pro německou rozhlasovou stanici NDR.

O tom, že by Grassovi odebral cenu Karla Čapka, uvažuje český PEN-klub. „Budeme o tom jednat, já bych to nenechal jen tak projít,“ řekl v České televizi bývalý předseda této organizace Jiří Stránský.

Karel Čapek je mimo jiné autorem knihy Válka s mloky. Jeho bratr Josef byl za války zavražděn v koncentračním táboře Bergen-Belsen.

Podobný problém bude pravděpodobně řešit také polské město Gdaňsk, ve kterém se spisovatel narodil a kde se také odehrává děj jeho románu Plechový bubínek. Gdaňská městská rada včera přiznala, že Grassovi může odebrat čestné občanství, které mu udělila v roce 1993. „Tato záležitost je ale příliš čerstvá na to, abychom ji teď komentovali,“ prohlásil předseda městské rady Bogdan Oleszek.

Ne všichni však Grasse pro jeho sobotní přiznání zcela zatracují. Například spisovatel Walter Kempowski sice soudí, že mlčení o své minulosti prolomil Grass trochu pozdě, „i pro něho však platí biblické: Kdo je bez viny, ať jako první hodí kamenem“. Další literát Dieter Wellershoff o víkendu Grasse hájil slovy, že „člověk žije ve světě, do kterého se narodí“.

Německo-židovský spisovatel Ralph Giordano svému kolegovi k přiznání dokonce pogratuloval: „Dobře, Güntere Grassi, že jste to udělal,“ řekl Giordano rozhlasové stanici WDR2 s tím, že mnohem horší než dopustit se politického pochybení je o tomto pochybení mlčet.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!