Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Proklaté karikatury. Jak muslimy rozlítil vtip

Kultura

  12:06aktualizováno  12:11
Když v září 2005 dánský deník Jyllands - Posten uveřejnil sérii karikatur proroka Mohameda, odstartoval nevídané protesty v celém muslimském světě. Intenzita a organizovanost demonstrací vzbudily otázku, zda jsou skutečně pouze spontánním vyjádřením nevole muslimů.

Afghánci protestovali proti karikaturám proroka Mohameda. foto: Reuters

KDY A KDE

Proklaté karikatury / Bloody Cartoons

Karsten Kjaer / Dánsko / 53 minut / české titulky

1. listopadu, 19 hodin. Vstupné 50 Kč.

Langhans - Centrum Člověka v tísni, Vodičkova 37, Praha 1 (vedle Foto Škoda)

Akce se koná u příležitosti zahájení výstavy NO COMMENT - výstavy českých a slovenských karikatur soutěže Novinářská cena 2011, organizované Open Society Fund Praha. Výstava otevřena od 1. 11. Do 21. 12. 2012, pondělí – sobota: 12 – 20 hodin.

www.facebook.com/matepravovedet

www.matepravovedet.cz

Dánský investigativní novinář a dokumentarista Karsten Kjaer se pokusil zjistit, kdo mohl mít zájem na masivním rozšířením protestů a eskalaci nenávisti vůči Západu. Při rozplétání pavučiny událostí, které následovaly po otištění karikatur, natočil desítky rozhovorů. Hovořil s duchovními zodpovědnými za podněcování násilí, setkal se s demonstranty, kteří vypalovali ambasády, zpovídal novináře i vydavatele novin. Navštívil Libanon, Sýrii, Írán, Turecko i Katar. Stále častěji si přitom kladl otázku, kde leží hranice jednoho z pilířů demokracie - svobody projevu.

Dokumentární film Proklaté karikatury se promítá dnes od 19 hodin v paláci Langhans - Centru Člověka v tísni ve Vodičkově ulici v Praze 1.

Kam až mohou zajít karikaturisté při své práci? Dokážou čeští politici brát jejich práci s nadhledem? Které karikatury vyvolaly na české politické scéně největší emoce? Debaty o svobodě slova a jejích hranicích v práci karikaturistů se po projekci zúčastní Ivan Hanousek (zakladatel České unie karikaturistů a editor e-GAG), Miroslav Kemel (karikaturista Mladé fronty DNES, vítěz soutěže Novinářská cena 2010) a Fedor Vico (karikaturista Hospodárských novin, vítěz soutěže Novinářská cena 2011).

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...