Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ráj se nekoná, ale naděje trvá

Kultura

  11:57
PRAHA - Snímek Sherrybaby slavil úspěch na posledním karlovarském festivalu. Režisérka Laurie Collyerová si odvážela Křišťálový glóbus za nejlepší film a v kufru měla i trofej pro herečku Maggie Gyllenhaalovou.

Sherrybaby. foto: CinemartReprofoto

Syrový a emocemi nabitý film nezapře, že je jeho autorka původním zaměřením dokumentaristka. I pro svůj hraný debut si režisérka našla inspiraci v reálném světě: když končila vysokou školu, ocitla se jedna z jejích nejbližších kamarádek z dětství ve vězení. V koutku duše ji prý hlodalo, že mnoho nechybělo a na šikmé ploše se mohla ocitnout ona.

Začala tedy pracovat na příběhu mladé ženy, která propadne drogám a její zlodějská extempore jí vynesou tříleté vězení. Za projekt se postavila Filmařská laboratoř v Sundance, kde se vyvíjejí slibné scénáře, režisérce se pak podařilo pro hlavní roli získat Maggii Gyllenhaalovou. Vznikl nenápadný nízkorozpočtový snímek, jehož síla tkví v autenticitě situací a zachycených emocí.

Vyprávění se soustředí na doby, kdy se hlavní hrdinka Sherry Swansonová vrací z vězení a tvrdě naráží na realitu normálního života. „Myslela jsem si, že vězení je to nejhorší, že tohle bude něco jako ráj, ale není,“ říká ve filmu Sherry. S pár hadříky v plastovém pytli na odpadky se snaží začít nový život, pokouší se dodržovat nemilosrdná pravidla podmínečného propuštění a potýká se s neomalenostmi státních úředníků, pro které bude jednou provždy nespolehlivá a nedůvěryhodná kriminálnice.

HODNOCENÍ ****

Sherrybaby -  USA 2006

Scénář a režie: Laurie Collyerová
Kamera: Russell Lee Fine Hudba:
Hrají: Meggie Gyllenhaalová, Danny Trejo, Brad William Henke, Kate Burtonová, Ryan Simpkinsová a další

Distribuce v ČR: Cinemart
Premiéra: 3. května 2007


Nejsložitější pro ni ale je skutečnost, že musí získat zpět důvěru své dcery. Malá Lexie si na matku sice pamatuje, ale během let odloučení přilnula k matčině bratrovi a jeho ženě. Sherry je odhodlaná o dceru bojovat, má ale tolik práce sama se sebou, že jako matka opakovaně selhává. Navíc ji tíží oprávněná obava, že ji chtějí příbuzní o dceru připravit.



Film Laurie Collyerové neždíme dojetí z příběhu padlého anděla, stojí realisticky nohama na zemi a prioritou pro něj je zachycení autentického pocitu bezmoci. Opírá se o množství rozhovorů, které autorka vedla s ženami propuštěnými z vězení nebo s lidmi na schůzkách Anonymních alkoholiků. Právě na jednom takovém setkání vyslechla větu, která se vším všudy „zazní“ i ve filmu: „Když chceš dostat solidní práci, musíš ho vykouřit úředníkovi na pracáku.“

Herečka Maggie Gyllenhaalová před natáčením absolvovala několik intenzivních zkušeností s pobytem mezi ženami podobnými její postavě. Podařilo se jí na ně dokonale napojit, protože na plátně působí jako jedna z nich - vyzývavá, vzpurná, koketní, nejistá i nekompromisní, vznětlivá i zranitelná žena, která už se jednou dostala na dno a kdykoli tam může spadnout znova.

Navzdory velkému výstřihu a schopnosti nedělat se sexem žádné ciráty se chová jako nedospělé dítě, kterému tak úplně nedocházejí důsledky všech jeho chyb a přehmatů. Režisérka se Sherry nesnaží soudit, ani se jednoznačně nestaví na stranu její obhajoby. Nechává ji, ať si do dna vypije všechny své průšvihy. Vedle zoufalé, nicméně stále bojující ženy pak staví „ty ostatní“, vcelku blahobytné příbuzné, kteří jednoduše mají také svou pravdu (bratr a jeho žena), nebo se provinili víc než Sherry, ale nikdo je nevyhmátl (otec).

Autenticita neokázale vyprávěného příběhu stavějícího na věrně a bez příkras zachycených emocích nepřináší mnoho líbivých záběrů, jeho poselství je ale optimistické: vždycky je tu naděje, i když to tak na první pohled nevypadá.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!