Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Režisér Hostelu: Trestám Američany za ignorantství

Kultura

  11:24
PRAHA - Na událost v hollywoodském stylu přijel i režisér Hostelu Eli Roth, který v Praze domlouval podmínky pro natáčení pokračování úspěšného filmu. Začít by chtěl už v květnu.

Režisér Eli Roth foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

„V Americe je Hostel úspěšný děsivý horor, ale v Česku se možná stane klasickou komedií,“ prohlásil včera na setkání s novináři režisér, který umí parodovat Quentina Tarantina a spontánně si notuje písničky Michala Davida, jež ve filmu krátce zazní.
K natočení krvavého hororu ho inspirovala jedna thajská internetová stránka, kde se nabízela možnost vraždit za 10 tisíc dolarů.

„Nevím, jestli je to pravda, ale ta představa mě fascinovala. Navíc si spousta Američanů jezdí do Evropy užívat sex a drogy.“ Tyhle motivy prý chtěl spojit v příběhu dvojice amerických turistů, kteří se dostanou kdesi na Slovensku do mučírny, kde zvrhlí boháči dávají průchod svým úchylkám.

Leckomu na Slovensku už se film a priori nelíbí, prý podává o zemi naprosto zkreslený obraz. I na to má Eli Roth odpověď: „Jen 12 procent Američanů vlastní pas, většina jich vůbec necestuje, netuší, že existuje nějaké Slovensko, pro ně je to stále jeden východní blok, kde se pořád válčí. Slovensko v Hostelu funguje jako ztělesnění obav Američanů z cizích zemí. Hrdinové filmu, tedy Američané, jsou potrestáni za to, že podlehli těmto stereotypům. Mučí se tam Evropané, podnik vedou Rusové a Slováci jen připouštějí, aby se to u nich všechno dělo.“

Není nic horšího než Bush
Podle Rotha si Američané myslí, že si v Evropě mohou koupit cokoli: „Chrání je dolar a armáda. Hostelem na to chci reagovat. Leckdo říká, že můj film je hrozný, ale věřte mi, že není nic horšího než George Bush a Dick Cheney. Tihle dva vraždí lidi, když je u vás potopa, klidně vás nechají chcípnout. Většina Američanů jsou ignoranti a film je za to trestá.“

Eli Roth, jehož idolem je například Pasolini, odmítal nabídky na studiové filmy a na popud svého přítele Quentina Tarantina pracoval na svém scénáři, který pak u nás natočil za neuvěřitelné 4 miliony dolarů. „Quentin měl spoustu konkrétních připomínek ke scénáři, ale poradil mi i jak zkrátit film o sedm minut, nebo jak ho uchránit před požadavky lidí ze studia,“ vysvětlil Roth.

Právě na Tarantinovo doporučení spolupracoval režisér s českým štábem a našimi herci. Díky tomu mohl svůj první samostatný film natočit kameraman Milan Chadima, ve výrazné roli se tu objeví například Jan Vlasák.

Autoři: