Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Rodinka cestuje časem

Kultura

  10:17
PRAHA - Jeden z nejoblíbenějších českých seriálů a vůbec první český sitcom - to byla Taková normální rodinka. V těchto dnech se točí stejnojmenná filmová komedie. Obsazení vévodí jména jako Eva Holubová, Ivana Chýlková, Marián Labuda nebo Jiří Mádl.

Šance pro nové obsazení. Eva Holubová jako maminka a Monika Zoubková jako Káča. foto: Ivan MináčReprofoto

Od 6. srpna do poloviny září se v hájovně v Dolním Bousově natáčí Taková normální rodinka. Spojení nové filmové komedie se seriálem z přelomu šedesátých a sedmdesátých let je sice velmi těsné, ale rozhodně nejde o důslednou adaptaci.

Seriál natočený podle scénáře Fan Vavříncové s nezapomenutelnými hereckými výkony Dany Medřické, Marie Rosůlkové, Jany Štěpánkové, Eduarda Cupáka, Daniely Kolářové nebo Jaromíra Hanzlíka posloužil debutujícímu režisérovi Patriku Hartlovi jako velmi milá inspirace.

Odvážný nápad oživit Takovou normální rodinku na filmovém plátně dostal producent Tomáš Hoffman, který má na kontě úspěšné tituly Účastníci zájezdu nebo Roming. Když uvažoval o filmu, který by rád viděl v kině, zjistil, že popisuje něco, co už existuje - Takovou normální rodinku. Oslovil tedy režiséra Patrika Hartla. Ten si pustil seriál, přečetl knihu Fan Vavřincové, a poté prohlásil, že do toho půjde - ovšem pokud bude moci napsat docela nový současný příběh.

Učme se od nich toleranci
Podle Hartla bude filmová Rodinka úplně nová, ale měla by působit jako setkání se starými známými. V hájovně na samotě žijí čtyři generace rodiny Hanákových. Sedmdesátiletá energická babička píše detektivky a na členech rodiny si zkouší nové způsoby vražd. Její dcera, paní Hanáková, je rázná žena s širokým srdcem, která sice miluje zpěv, ale živí se jako kuchařka.

Pan Hanák je výpravčí a jeho celoživotní láskou jsou zvířata všech velikostí. Starší dcera Pavla má s mužem Petrem dva hyperaktivní syny, jimž nikdo neřekne jinak než Raubíři. Mladší dcera Káča má zas přítele Zdeňka a ten má náročnou matku. Jednoho dne Káča oznámí rodině, že čeká dítě... Jak se zachová Zdeněk, co na to jeho matka, co všichni Hanákovi a jak do toho všeho zapadá pan Poštulka?

Saré známé postavy vystupují v nových hereckých interpretacích a dostávají se do nových situací -řeší je ovšem stejně nekonformně jako jejich seriáloví předchůdci. Režisérovi prý na seriálu učarovala především atmosféra soužití v rodině, kde je každý něčím originální, a přesto všichni dohromady vycházejí velice dobře: „Rodina Hanákových vypadá docela šíleně, přesto by se od nich všichni mohli učit toleranci.“ Proto prý stojí zato se dnes k Rodince vracet.

Hartl, který vystudoval FAMU, zatím sbíral zkušenosti hlavně jako divadelní režisér - odtud zná i řadu herců, které angažoval do filmu. Paní Hanákovou hraje Eva Holubová, jejího muže, milovníka zvířat, Jaromír Dulava.

Jako starší dceru Pavlu uvidíme Vandu Hybnerovou, Luboš Kostelný se představí jako její manžel Petr. Monika Zoubková hraje mladší dceru Káču a Jiří Mádl jejího nápadníka Zdeňka. Babičku s vášní pro kriminální příběhy představuje Lilian Malkina. Ivana Chýlková hraje Zdeňkovu matku, která byla v původním seriálu tetičkou.

Od předlohy se mírně odchýlí i postava pana Poštulky ztvárněná Mariánem Labudou.
Srovnávání filmu se seriálem se tvůrci nebojí, mladí diváci prý už znají legendární televizní Rodinku spíš z vyprávění rodičů.

Ale zájem, který loni vzbudilo vydání seriálu na DVD a reakce v internetových diskusích svědčí o tom, že tenhle seriálový fenomén je stále živý a má dost příznivců nejen mezi pamětníky. A těm, kteří předlohu opravdu neznají, by měl film nabídnout příjemné seznámení s nekonformními postavami, které žádnou situaci neřeší jednoduše. Jaká doopravdy bude nová Rodinka, uvidíme 10. dubna příštího roku.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!