Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Pro diváky se nechá i zapálit, říká režisér o Chrisi Hemsworthovi

Kultura

  11:57
„Neznám moc lidí, kteří by se nechali zapálit, protože jsou tak oddaní filmové práci a svým fanouškům,“ prohlásil v exkluzivním rozhovoru pro iDNES.cz režisér a kaskadér Sam Hargrave na adresu herce Chrise Hemswortha. Ten se proslavil rolí superhrdiny Thora, teď však znovu září v akčním dramatu Vyproštění 2 na Netflixu. Hargrave v Praze představil svůj film v sobotu.

Na otázku, zdali musel Chrise Hemswortha nějak přemlouvat, Hargrave odpovídá: „Nemusel jsem ho nijak nutit, prostě jsme se zeptali, jestli to udělá. Je filmovému řemeslu a divákům tolik oddaný, že se opravdu klidně nechá zapálit. Samozřejmě ale pouze v případě, kdy taková scéna ve filmu dává nějaký smysl. Nebyla to však jediná nebezpečná věc, kterou Chris ve filmu předvedl. Taky se třeba nebál stoupnout na střechu rychle jedoucího vlaku s helikoptérou pár metrů před ním.“

Do režisérské židle usedl díky filmu Vyproštění 2 Sam Hargrave podruhé. Před tím pracoval hlavně jako kaskadér a choreograf kaskadérských kusů. Podílel se třeba na filmech Avengers: Endgame, Deadpool 2 nebo Hunger Games. Důležitý byl také při vzniku filmů se superhdinou Captainem America. Působil totiž jako hlavní kaskadérský double pro jeho představitele Chrise Evanse.

Jako režisér ani kaskadér Hargrave prozatím na place nenarazil na nevyřešitelnou překážku. „Na natáčení mě právě baví, že je to tak trochu hlavolam. Musím přemýšlet, jak který kousek udělat, aby byl proveditelný. Samozřejmě se všechno vždy nerealizuje tak, jak jsem si to představoval, ale že by něco vyloženě nešlo? To se ještě nestalo,“ uvádí.

Kdo jiný než Chris?

Ačkoliv je tým okolo filmu Vyproštění 2 teprve na světovém premiérovém turné, kuloáry se již šíří zvěsti o dalším pokračování. Hargrave to komentuje následovně: „U prvního filmu jsme vůbec nečekali tak velký divácký úspěch, takže bych si počkal na reakce i tentokrát... Než vůbec budeme o něčem rozhodovat. Pokud však fanoušci budou nadšení jako minule, tak by bylo skvělé pokračovat. Ale žádný konkrétní příběh ani námět zatím v hlavě nemám.“

Teoretickou překážkou pro vznik dalšího filmu by mohlo být rozhodnutí Hemswortha omezit svou hereckou práci. Nedávno totiž díky genetickým testům zjistil, že je u něj zvýšená pravděpodobnost rozvinutí Alzheimerovy choroby. „Nejen jako režisér, ale i jako fanoušek Vyproštění bych samozřejmě rád pokračoval. Na druhou stranu, pokud nebude Chris Hemsworth k dispozici, kdo jiný by hrál Tylera Rakea? Nevím,“ uvažuje režisér.

Thank you Prague! Such a great event! So thankful to be back in the Czech Republic and to receive such support and enthusiasm for the film. Thanks to all the local cast and crew for all your hard work and dedication. Could not have done it without you! #extraction2 #tylerrake2 #prague

11. června 2023 v 0:04, příspěvek archivován: 15. června 2023 v 13:23

Film Vyproštění 2 je na Netflixu k vidění od pátku a sleduje australského specialistu na špinavou práci Tylera Rakea, jak se snaží zachránit zbědovanou rodinu nemilosrdného gruzínského gangstera z vězení, kde drží její členy. Akční drama vznikalo také v Praze. Štáb zde natáčel před osmi měsíci. „Měli jsme k dispozici skupinu asi čtyřiceti českých kaskadérů a všichni byli skvělí. A to neříkám jen tak. Pracoval jsem se spoustu týmů po celém světě a tito bylo opravdu jedni z nejlepších,“ prozrazuje.

Celý rozhovor se Samem Hargravem si můžete pustit na video zde, výše je otitulkovaná kratší verze: