Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Šansoniérka Terezie Palková natočila album písniček pro děti

Terezie Palková foto: archiv Terezie Palkové

Terezie Palková je jednou z našich nejzajímavějších písničkářek. Z celé své generace má nepochybně nejblíže k šansonu. Není divu, kromě hudby má za sebou i vysokoškolské studium herectví a kromě několika divadelních angažmá má také dlouholetou praxi zdravotní klaunky.
  10:00

Všechny tyto zkušenosti zúročila jak ve své tvorbě pro dospělé, která vyšla zatím na dvou albech, tak ve stále rozsáhlejší tvorbě pro děti. Té se věnuje jak prostřednictvím nejrůznějších workshopů a kursů, ale zejména koncertně a nyní i ve formě alba.

To vyšlo pod názvem Čury mury frk a přináší sedmnáct písniček převážně na známé klasické pohádkové motivy (O drakovi, Šípková Růženka, Hejkal, Červená karkulka, Ukolébavka pro Babu Jagu), ale i s modernějšími tématy (Pipi, Koupelnová houba nebo Zombíci).

Jazykově velmi hravé a vynalézavé texty, zpívané dětem přístupným stylem podporují příjemná aranžmá, ve kterých kromě akordeonu a kláves samotné zpěvačky znějí instrumenty v rukou zkušených profesionálů (Filip Spálený – baskytara, tuba, Camilo Caller – bicí, perkuse, Jakub Doležal – saxofon, klarinet, Vojta Švejda – ukulele a kytara). Booklet zdobí omalovánky výtvarnice Michaely Fleissig.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...