Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Napříč žánry severské kinematografie. Festival Scandi zahájí snímek Emigranti

Již podeváté se uskuteční přehlídka současného severského filmu. Festival SCANDI představí aktuální filmy z Dánska, Švédska, Norska, Finska a Islandu. foto: Scandi

Již podeváté se uskuteční přehlídka současného severského filmu. Festival SCANDI představí aktuální filmy z Dánska, Švédska, Norska, Finska a Islandu.
  18:00

Snímek, který v pražském kině Lucerna otevře devátý ročník festivalu, bude historické výpravné drama Emigranti mezinárodně uznávaného norského režiséra Erica Poppeho. Film o švédské rodině hledající nový domov v Severní Americe, ve které se objevuje i švédská popová senzace Tove Lo, vyniká poutavým a nadčasovým příběhem o tom, kým jsme, kam patříme a jak daleko jsme ochotni zajít, abychom ochránili naše děti a dosáhli svých snů.

Scandi

Odehraje se mezi 18. a 25. lednem a v programu ji bude mít 34 kin po celé České republice, včetně pražského kina Edison Filmhub nebo Cinema City Slovanský dům.

„Devátý ročník SCANDI je pro nás po dramaturgické stránce nejvýraznějším a nejvyváženějším ročníkem, jaký jsme kdy uvedli. Jako Film Europe kupujeme pro SCANDI filmy jeden až dva roky dopředu. Často filmy vybíráme a zajišťujeme jen podle scénáře nebo tvůrce. Krása skandinávského filmu je v jeho žánrové a generační demokratizaci, a proto je pro nás výběr filmů velkým zážitkem. Už dávno to není jen Bergman, Dogma 95 nebo Nordic Noir, ale různorodost filmových děl, které si dokáží globálně a každoročně získat srdce arthousového diváka, slot v hlavní soutěži v Cannes, nominaci na Oscara, distribuci po celém světě, ale také nasazení v multiplexech. SCANDI je literatura, hudba, design, köttbullar a ještě skvělé filmy,“ říká kreativní ředitel Film Europe Dominik Hronec.

Festival představí všechny žánry včertně hororů, sci-fi, ale i literárních adaptací. Devátý ročník neopomene ani retrospektivu: tentokrát půjde o dánského režiséra Nicolase Windinga Refna, jehož trilogii Dealerů diváci budou moci vidět kompletní. Tato drásavá a přesto dojemná série o mladistvé agresi byla Refnovým debutem, který ho představil jako talentovaného režiséra.

Trilogie Dealerů, protkáni rafinovaným humorem se stupňujícím se napětím, představují herecký debut jednoho z nejcharismatičtějších skandinávských herců své generace: dánského herce Madse Mikkelsena.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...