Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Češi věci lépe promýšlejí a líbí se mi váš černý humor, říká o životě v Česku srbský scénograf Dragan Stojčevski


Týmovost ho inspiruje. Dragan Stojčevski říká, že kdyby se věnoval volnému umění, sám se sebou by se nudil | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Premium Rozhovor
Absolvent pražské DAMU a rodák ze srbského Pančeva Dragan Stojčevski patří k nejzajímavějším scénografům, kteří dnes v českém divadle působí. Má úžasný smysl pro výtvarné gesto v prostoru, pro kontrasty materiálů. Jeho řešení nesou úžasnou energii, možná je v tom i jižní temperament, ale v každém případě je to výtvarné vidění, které je něčím jiné, bouřlivější, dravější, efektnější.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Proč jste si vybral studium na pražské DAMU?

Na základce jsem chodil do divadelního kroužku a pak na střední umělecké škole mě divadlo začalo opravdu zajímat, ale nepřemýšlel jsem o tom, že by to mohla být moje profese, víc mě přitahovalo výtvarné umění. Pak jsem vytvořil výpravu pro středoškolskou inscenaci na frankofonním festivalu v Brně. Kamarádi mě vzali na výlet do Prahy a já se do ní zamiloval. A začal jsem přemýšlet o tom, že bych tady chtěl studovat, abych měl víc času tohle krásné město poznat. Pak jsem se dozvěděl, že v Praze se scénografie studuje spolu s kostýmem na divadelní škole. V Bělehradě je to jinak, tam je to na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Pak jsem zjistil, že existuje Pražské quadriennale, a říkal jsem si, že když tu máte mezinárodní výstavu scénografie, tak tenhle obor a divadlo vůbec musí mít v Česku výjimečné postavení.

Lidovky.cz: Takže jste studoval scénografii v angličtině jako zahraniční student?

Na to bych neměl finančně. Dozvěděl jsem se ale, že když mě přijmou na studium v češtině, bude to zadarmo, takže nebylo co řešit. Srb se naučí češtinu tak za měsíc intenzivní práce, není to náročné.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...