Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Scorsese chce zachránit archivní unikáty

Kultura

  19:56
CANNES - Americký režisér Martin Scorsese oznámil na filmovém festivalu ve francouzském Cannes oznámil založení Světové filmové nadace, která bude sloužit k uchování a restauraci mistrovských děl světové kinematografie.

Martin Scorsese v Cannes foto: AFP

"Když budeme pracovat společně, budeme mít větší váhu. Chceme k tomu využít náš vliv režisérů z celého světa," řekl Scorsese, po jehož boku seděli při prezentaci projektu například britský režisér Stephen Frears, Mexičan Alejandro González Inarritu nebo Číňan Wong Kar-wai. Celkem prý přislíbilo spolupráci 14 režisérů.

Cílem nadace je podle Scorseseho zachránit "zanedbané filmy" natočené na všech pěti kontinentech, "slavné filmy, které se už nepromítají a nejsou dosud převedeny na video, nebo neznámé a dosud neobjevené filmy". Seznam nadace zatím obsahuje asi deset filmů k restauraci. Ještě před oficiálním spuštěním se nadace zaměřila na tři filmy, jejichž renovovaná verze byla nyní představena v Cannes. Šlo o marocký snímek Transes z roku
1981, brazilský film Limite z roku 1931 a rumunský snímek Padurea Spanzuratilor z roku 1964.

"Všichni režiséři, kteří se k nám chtějí přidat, jsou vítáni," uvedl Scorsese, který v 90. zahájil kampaň na záchranu starých amerických filmů. Účastnili se jí i jeho kolegové Clint Eastwood nebo Sydney Pollack. Nadace počítá s tím, že filmy bude vydávat na DVD nebo uvádět na
mezinárodních festivalech.

Scorseseho nejnovější snímek Skrytá identita získal letos čtyři Oscary. Svou tvorbu režisér pravidelně představoval i v Cannes, kde v roce 1976 vyhrál hlavní cenu s filmem Taxikář. Scorsese je podepsán rovněž pod úspěšné snímky jako Věk nevinnosti, Zuřící býk či Casino.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!