Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Kultura

(Ky)ber, nebo nech být. Seriálový Cyberpunk má vše, co jeho herní předloze chybí

Cyberpunk: Edgerunners foto: Netflix

Téměř dva roky po vydání videohry Cyberpunk 2077 se její jméno začíná znovu skloňovat ve všech pádech a prodeje vylétly téměř raketově. Důvodem je na první pohled nenápadný animovaný seriál z produkce Netflixu, jejž velebí diváci i kritika.
  15:00

Cyberpunk 2077 polského studia CD Projekt RED měl být hrou desetiletí. Vývojáři se chlubili, že navážou na plastický svět načrtnutý v románech Williama Gibsona či sérii Blade Runner a nabídnou něco, co hráči ještě nikdy nehráli – skutečný pulzující svět, kde každý může být sám sebou a jediným limitem je představivost.

Místo toho ale po vydání v roce 2020 přišlo zklamání v podobě nedodělaného produktu plného chyb, který navíc hráče limitoval mnohem víc než konkurenční hry podobného ražení. Na Cyberpunk 2077, jehož vývoj stál ohromných 313 milionů dolarů, se pomalu zapomnělo.

To se teď mění.

Jak se nestat kyberpsychoušem

Sedmnáctiletý David Martinez studuje na nejprestižnější univerzitě v Night City, neonovém městě páchnoucím zločinem. Aby jeho matka byla schopná zaplatit Davidovi horentní sumy za školné, zaplete se do černých obchodů s kybernetickými implantáty, technologickými součástkami, které lidem propůjčují neuvěřitelné schopnosti a umožňují jim najít své místo ve světě, kde se slabší vždy stávají kořistí silnějšího.

Cyberpunk: Edgerunners — NSFW Trailer

Souhrou náhod (či spíše neštěstí) se k Davidovi dostane páteřní implantát, který mu po zapojení umožňuje zvýšit jeho rychlost a pohybovat se pro lidské oko téměř nepozorovaně. Díky tomu se stane ideálním přírůstkem do týmu Edgerunners, pouličních zlodějíčků specializujících se na okrádání nejbohatší smetánky metropole hříchu.

Problémem je, že každý z implantátů je ohromným náporem na tělo i psychiku uživatele. Kdo to nezvládne, ten se zblázní a stane se z něj nebezpečný kyberpsychouš. Davidova páteř je tak nebezpečnou technologií, že je v tomto ohledu časovanou bombou. Je tedy otázka času, kdy nad ní mladík ztratí kontrolu.

CYBERPUNK: EDGERUNNERS

(Japonsko, 2022, 10 epizod)

K vidění na: Netflix

Žánr: animovaný/akční/sci-fi

Režie: Hirojuki Imaiši, Akira Amemija

Scénář: Masahiko Ócuka, Jošiki Usa

Hudba: Akira Jamaoka

Hrají: KENN, Aoi Júki, Hiroki Tóči, Mičiko Kaiden, Takako Honda Wataru Takagi, Tomojo Kurosawa, Kazuhiko Inoue a další

Zároveň začíná být stále patrnější, že o Davida (či přesněji o jeho schopnost odolávat výkonnému implantátu) mají zájem ti největší a nejbohatší hráči z Night City.

Samotný tým Edgerunners, který Davidovi slouží jako taková náhradní a lehce dysfunkční rodina, je složen ze samých barvitých a skvěle napsaných charakterů včetně nedůvěřivé Lucy, která Davida do týmu přivede, a až komicky přerostlého bouchače Maina. Tým spolu podniká riskantní krádeže, které velmi často končí přestřelkami, jež jsou ostatně v Night City na denním pořádku.

Téma kyberpunku bylo v populární kultuře zpracováno mnohokrát. Obrovské metropole, všudypřítomný zločin, sociální stratifikace a technologická vylepšení lidských těl jsou skutečně vděčná témata. Nejde zde nejmenovat například Půjčovnu masa (Altered Carbon), která je rovněž dostupná na Netflixu.

Pokud ale Cyberpunk: Edgerunners od konkurence něco odlišuje, je to svěží výtvarný styl japonské animace. Studio Trigger pod vedením Hirojukiho Imaišiho tradičně sází na zajímavé barevné kombinace a přehnané proporce. Akce je dynamická a díky tomu, že při kreslení vás nemusí omezovat limity produkce, je i správně velkolepá, ačkoliv to v některých scénách hraničí až s absurditou.

Videohra Cyberpunk 2077 od polských vývojářů trhá rekordy, vývojářům však přinesla propad akcií

Videohra i přes sliby pouze klouzala po povrchu, ale její svět hýří tématy a příběhy k seriálovému, filmovému i knižnímu zpracování. Pokud byla původní hra obrovským zklamáním, jsou Edgerunners výborným příkladem toho, jak potenciál vytěžit.

Je zcela očividné, že i Netflix si je úspěchu seriálu vědom. Nezbývá než doufat, že se podobných dílek z tohoto světa dočkáme častěji.

Cyberpunk: Edgerunners nakonec divákům ukázal, jak měl být Cyberpunk 2077 uchopen od začátku. Seriál má všechno, co hra trestuhodně postrádá – skvělý příběh, působivě vykreslené postavy a dynamickou akci. Ačkoliv se ještě dva roky zpět zdálo, že výlet do Night City zase tak dobrým nápadem není, tato nová jízdenka je více než líbivá.

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...