Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Sestra Sherlocka Holmese se stydět nemusí. Seriál Enola Holmes se představuje

První pohled na seriál Enola Homes (2020). foto: NETFLIX

LONDÝN - Sestra Sherlocka Holmese (Henry Cavill) umí být občas chytřejší než on. Divákům to dokáže v novém seriálu. Enola Holmes se objeví v nabídce Netflixu ještě letos.
  15:00

V roce 2006 vyšel americké spisovatelce Nancy Springerové první román o Enole Holmesové, čtrnáctileté sestře slavného Sherlocka Holmese. Románů, které jsou orientované spíše na mladé čtenáře, zatím vyšlo šest. Enola je v nich energické a veselé děvče, přímý protiklad věčně zamyšlenému a pedantskému Sherlockovi. Česky vyšly dva z románů - Případ lidumilné levačky (2006) a Případ pohřešovaného markýze (2007).

První pohled na seriál Enola Homes (2020).
První pohled na seriál Enola Homes (2020).

Knihami z této série se inspiroval i seriál, ve kterém mladá Enola často přechytračí i vlastní bratry Mycrofta s Sherlockem. V příběhu Enola pátrá po své ztracené matce. Jen ona totiž může uspět tam, kde její slavnější bratři selhali. 

Hlavní roli v seriálu si zahrála talentovaná Millie Bobby Brownová, kterou diváci mohou znát hlavně jako dívku Eleven ze seriálového fenoménu Stranger Things. Roli Sherlocka získal Henry Cavill, kterého proslavila v roce 2013 role Supermana, ale od té doby si stačil zahrát například ve snímcích Krycí jméno U.N.C.L.E. nebo Mission: Impossible - Fallout. Matku obou ztvární herečka Helena Bonham Carterová (Velká ryba, Rozpolcené srdce). 

Autorem scénáře bude Jack Thorne (Dlouhá cesta dolů, Válečný manuál). Do režisérského křesla usedl Harry Bradbeer (seriály Potvora a Na mušce).

S myšlenkou třetího Holmese (vedle Sherlocka a Mycrofta) přišel již populární seriál Sherlock z produkce televize BBC. Mladá Eurus (ztvárnila ji herečka Siân Brookeová) byla extrémně chytrá a nebezpečná. Proto je zavřena do psychiatrické léčebny.