Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

,Jedna velká hloupost.‘ Odstraňování starých filmů a seriálů vadí i některým aktivistům

Kultura

  16:30
LOS ANGELES - Ve světle protestů hnutí Black Lives Matter je zřetelné stále silnější volání po odstraňování „závadných“ pořadů z televizní nabídky. Podle samotných umělců je to ale krok velmi špatným směrem. O situaci informoval deník The Guardian.

Rhett Butler (Clark Gable) a Scarlett O´Harová (Vivien Leighová) jsou osudovým párem občanské války. foto: Warner Bros.

Některé televize a streamovací platformy se rozhodly odstranit staré pořady z televizní nabídky. Na vině má být jejich urážlivý humor nebo špatná reprezentace menšin či policistů. Doplatily na to britský komediální seriál  Malá velká Británie, absurdní sitcom The Mighty Boosh, reality show Policie v akci USA nebo filmová klasika Jih proti Severu.

Scarlett O´Harrová (Vivien Leighová) podléhá svodům Rhetta Butlera (Clark...
Scarlett O´Harrová (Vivien Leighová) a její nerozlučná přítelkyně Mammy (Hattie...

Někteří ze současných aktivistů ale volají po zastavení této cenzury, protože má odvádět pozornost od skutečných problémů. Spisovatelé Ayesha Hazariková a Sathnam Sanghera na sociálních sítích píší, že místo „panického odstraňování“ starých pořadů by se měl nechat prostor mladým tvůrcům jiné barvy pleti. 

„Celé je to jedna velká hloupost. Z hlavní myšlenky hnutí Black Lives Matter to udělá obyčejnou politickou korektnost,“ napsal Sanghera, jemuž příští rok vyjde kniha EmpireLand o zemích neschopných vymanit se z dávných stínů britské koloniální nadvlády. 

Organizace Black Cinema House se zaměřuje na filmovou produkci od filmařů tmavé barvy pleti. Její předsedkyně Jaqueline Stewartová ale diváky vybízí, aby se nepřestali koukat na Jih proti Severu, protože slavný snímek ilustruje pojem rasové nerovnosti a nabízí materiál k dalším diskuzím.